Τετάρτη 11 Απριλίου 2018

Καχριμάνης – Μπέγκας: Με το καλημέρα “διεθνής ξεφτίλα” στο Τελ Αβίβ

Ακυρώνονται για το 2018, οι απευθείας πτήσεις Τελ Αβίβ - Γιάννινα για... 50.000 € προβολής, για τα οποία είχαν δεσμευτεί Περιφέρεια Ηπείρου και Δήμος Ιωαννιτών!!! (Refresh)
Ένα εξαιρετικά μεγάλο πλήγμα δέχθηκε η Ήπειρος λόγω της ασυνέπειας τόσο του Περιφερειάρχη Αλέκου Καχριμάνη όσο και του δημάρχου Ιωαννιτών Θωμά Μπέγκα οι οποίοι από κοινού αθέτησαν τις υποχρεώσεις που φέρονται ότι είχαν αναλάβει προκειμένου να προβληθεί η Ήπειρος στο Ισραήλ και να ξεκινήσουν οι απ’ ευθείας πτήσεις από το αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ στο αεροδρόμιο των Ιωαννίνων από τις αρχές Ιουνίου.
Την ίδια ώρα κατά την οποία εκατομμύρια ευρώ κατευθύνονται...
από την Περιφέρεια Ηπείρου σε μικρά έργα βιτρίνας και πελατειακών σχέσεων κυρίως στην περιοχή του Μετσόβου (μόνο στο δεύτερο εξάμηνο του 2017 εγκρίθηκαν 83 έργα στο Δήμο Μετσόβου -ΚΛΙΚ ΕΔΩ- προϋπολογισμού 1,5 εκατομμυρίου ευρώ), εντούτοις δεν… βρέθηκαν 50.000 € και μάλιστα σε δύο δόσεις προκειμένου να τηρηθούν οι δεσμεύσεις που είχαν αναληφθεί.
Ειδικότερα, όπως έγινε ήδη γνωστό η αεροπορική εταιρεία Tus Air είχε συμφωνήσει με την Περιφέρεια και το Δήμο κατά τη διάρκεια της διεθνούς εκθέσεως τουρισμού του Τελ Αβίβ, την καθιέρωση απ’ ευθείας αεροπορικής σύνδεσης της πρωτεύουσας του Ισραήλ με τα Ιωάννινα.
Από τη δική μας πλευρά, δεν ζήτησαν τίποτε παραπάνω από το να αναληφθεί ένα μικρό μέρος της διαφημιστικής δαπάνης (της τάξης των 50.000  σύμφωνα με το ρεπορτάζγια την προβολή της Ηπείρου και των Ιωαννίνων (διαφημιστικές καταχωρήσεις σε ΜΜΕ στο Ισραήλ) προκειμένου να «χτιστεί» η πελατεία και να γίνει περισσότερο γνωστή η περιοχή μας προσελκύοντας το ενδιαφέρον Ισραηλινών επισκεπτών, οι οποίοι φυσικά εκτός από τα αεροπορικά εισιτήρια θα δαπανούσαν πολλά περισσότερα χρήματα κατά την παραμονή τους στην Ήπειρο. Χωρίς φυσικά να συνεκτιμηθεί η προστιθέμενη αξία και η φήμη που σταδιακά θα αποκτούσε η Ήπειρος ως τουριστικός προορισμός.
Κι όμως, όλα αυτά δεν υπάρχουν πλέον. 
Η εταιρεία Tus Αir ειδοποίησε και επισήμως ότι ακυρώνει τον προγραμματισμό των πτήσεων, τουλάχιστον για το καλοκαίρι του 2018, καθώς όπως φαίνεται, τόσο η Περιφέρεια Ηπείρου όσο και ο δήμος Ιωαννιτών έδειξαν αδιαφορία και παρά τις προειδοποιήσεις αποδείχθηκε ότι οι συμφωνίες που συνάπτουν αποτελούν απλώς λόγια του… αέρα και ούτε καν του… αεροπορικού αέρα.

Μόνον δύο επισημάνσεις:
ü  Τα χρήματα αυτά συνήθως εντάσσονται στα κονδύλια του ΕΣΠΑ και άρα αποτελούν ανεξάρτητα έξοδα που δεν επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό των συγκεκριμένων οργανισμών.
ü  Η Tus Air δεν ζήτησε χρήματα ή άλλα ανταλλάγματα παρά μόνο την ανάληψη μέρους του διαφημιστικού κόστους που έτσι κι αλλιώς είναι ανταποδοτικό για την Ήπειρο.
Κάποιοι μπορεί να το ονομάσουν γκάφα αλλά η ουσία είναι ότι πρόκειται για πλήρη αδιαφορία που μεταφράζεται σε μια μεγάλη διεθνή ξεφτίλα.

Το γιατί και οι… πόζες
Η δυσάρεστη αυτή εξέλιξη, μόνο οργή μπορεί να προκαλέσει, όταν από την Περιφέρεια και τον Δήμο δαπανώνται κάθε χρόνο σημαντικά ποσά για συμμετοχές σε Διεθνείς εκθέσεις Τουρισμού, όπου όλοι αναζητούν ευκαιρίες για συνεργασίες σαν αυτή που έγινε με την Tus, τις οποίες όμως υλοποιούν αναπτύσσοντας τον τουρισμό των περιοχών τους και δεν αρκούνται σε "λόγια του αέρα" που σύντομα τα ξεχνούν.
Εκτός και αν νομίζουν ότι με τις πόζες τους στις φωτογραφίες που σωρηδόν διανέμουν στα τοπικά ΜΜΕ, θέλουν να μας πείσουν, ότι, “...να ήμασταν εκεί και απόδειξη οι φωτογραφίες μας". Πόσο μάλλον που η TUS δεν ζήτησε χρήματα για επιδότηση την γραμμής όπως κάνουν άλλες αεροπορικές εταιρείες και μάλιστα εισπράττοντας τεράστια ποσά, αλλά μια λογική διαφήμιση στα Ισραηλινά ΜΜΕ για να μάθουν οι Ισραηλινοί, -που δείχνουν είναι η αλήθεια μεγάλο ενδιαφέρον-, περισσότερα για τα Γιάννινα και την Ήπειρο.
👉Σε κάθε περίπτωση μόνο επίσημη ανακοίνωση της TUS (και όχι οι πιθανές τοπικές δικαιολογίες που ασφαλώς αναμένονται) θα δώσει όλη την πραγματική διάσταση του προβλήματος και της αδιαφορίας....

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

(Refresh) Δελτία τύπου Περιφέρειας και Δήμου
Μετά τη “διεθνή ξεφτίλα” Καχριμάνη – Μπέγκα από την κατά τα προηγούμενα ακύρωση των απευθείας πτήσεων Τελ Αβίβ - Γιάννινα η Περιφέρεια Ηπείρου και ο Δήμος Ιωαννιτών με δελτία τύπου που εξέδωσαν κάνουν λόγο -απολογητικά- για προσωρινότητα, δίνοντας τη δική τους άποψη.

Επικαλούνται μάλιστα επικοινωνία τους με την TUS, όμως σε κάθε περίπτωση η TUS δεν έβγαλε καμία ανακοίνωση που να αναφέρει γιατί ματαίωσε τις πτήσεις αυτές και τόσο η Περιφέρεια όσο και ο Δήμος ουσιαστικά “παριστάνουν” τον εκπρόσωπο τύπου της εταιρείας…

Το δελτίο τύπου της Περιφέρειας Ηπείρου
«H χρονική μετάθεση της έναρξης των δρομολογίων της TUS AIR από το Τελ- Αβίβ προς (και από) Ιωάννινα για τον ερχόμενο Οκτώβριο, οφείλεται σε διαδικαστικά θέματα που έχουν σχέση με τις συνεργασίες που επιδιώκονται με tour operators.
Tην εξήγηση αυτή έδωσε ο  Πρόεδρος  της Αεροπορικής Εταιρίας Μάικλ Γουάινσταϊν   σε επικοινωνία που είχε με τον Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη, ο οποίος υπενθύμισε ότι ανάλογη μετάθεση της ημερομηνίας έναρξης των δρομολογίων είχε γίνει και για τις πτήσεις από Λάρνακα προς Ιωάννινα.
Ο κ.  Μάικλ Γουάινσταϊν  επιβεβαίωσε την πολύ καλή  τη συνεργασία που υπάρχει με την Περιφέρεια, το Δήμο Ιωαννιτών και τους άλλους τοπικούς φορείς,  προσθέτοντας ότι από την TUS AIR εξετάζονται πλέον και οι δυνατότητες   προγραμματισμού πτήσεων από τα Ιωάννινα και προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες.  
Συμπλήρωσε δε ότι στην Διεθνή Έκθεση της Λευκωσίας που θα γίνει στις 20-22 Απριλίου, θα έχουν τη δυνατότητα να συζητηθούν περισσότερες λεπτομέρειες για το σχεδιασμό των αεροπορικών δρομολογίων.
Τέλος, ο κ. Μάικλ Γουάινσταϊν  ανέφερε στον Περιφερειάρχη, ότι είναι στη διάθεση των εκπροσώπων των τοπικών Μέσων Ενημέρωσης, αλλά και των επιχειρηματιών του τουριστικού κλάδου, για τυχόν πρόσθετη ενημέρωση (τηλεφωνική) που  τυχόν απαιτείται

Το δελτίο τύπου του Δήμου Ιωαννιτών
«Δηλώσεις Δημάρχου για τις πτήσεις Τελ Αβίβ - Ιωάννινα
Η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων έχει εκπονήσει και υλοποιεί ένα στρατηγικό σχέδιο τουριστικής προβολής του τόπου με τα αποτελέσματα να είναι ήδη ορατά. Δήμος Ιωαννιτών Περιφέρεια Ηπείρου και η αεροπορική εταιρία TUS είναι στρατηγικοί εταίροι σε μια κοινή και ολοκληρωμένη προσπάθεια σύνδεσης του αεροδρομίου των Ιωαννίνων με διάφορους προορισμούς του εξωτερικού. Για την πτήση Τελ Αβίβ – Γιάννενα δεν υπάρχει ακύρωση αλλά μια μικρή αναβολή, προϊόν σχεδιασμού της αεροπορικής εταιρίας».
Αυτά, μεταξύ άλλων, τόνισε σε δηλώσεις του σήμερα ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, με αφορμή την ενημέρωση από την αεροπορική εταιρία TUS ότι οι πτήσεις από το Ισραήλ προς τα Γιάννενα δεν θα ξεκινήσουν τελικά το καλοκαίρι αλλά το φθινόπωρο του 2018.
Ο κ. Μπέγκας κάλεσε όσους προβλέπουν άσχημες εξελίξεις γύρω από το θέμα να μην βιάζονται καθώς “επίδοξοι μάντες κακών ειδήσεων στην προσπάθεια ανάδειξης του τουριστικού προϊόντος ‘Ιωάννινα’ υπήρξαν πολλοί, διαψεύστηκαν όμως πανηγυρικά”.
Ο Δήμαρχος θύμισε επίσης και την προτροπή που απεύθυνε κατά το πασχαλινό του μήνυμα να γυρίσουμε δηλαδή την πλάτη στη μιζέρια, προσθέτοντας ότι η εταιρία TUS όχι μόνο θα βάλει στο καλεντάρι της πτήσεις από το Ισραήλ προς τα Γιάννενα αλλά σύντομα θα ανακοινώσει έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό που θα περιλαμβάνει τη σύνδεση των Ιωαννίνων με πολλούς προορισμούς εξωτερικού.
Επίσης, εξήγησε ότι η επιλογή της εταιρίας να καθυστερήσει την έναρξη πτήσεων έγινε διότι θεώρησε ότι θα χρειαστεί λίγος ακόμη χρόνος λίγο ώστε να οργανωθούν σωστά αλλά και γιατί διερευνώντας την αγορά διαπίστωσε ότι οι μεγάλοι ταξιδιωτικοί πράκτορες του Ισραήλ είχαν κλείσει ήδη συμφωνίες με άλλες αεροπορικές εταιρίες για την καλοκαιρινή περίοδο, κάτι που σημαίνει ότι θα έχανε ένα μεγάλο κομμάτι της αγοράς.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο Δήμαρχος τόνισε πως η Ένωση Ξενοδόχων είναι ένας φορέας ο οποίος μαζί και με άλλους -όπως για παράδειγμα η Ένωση Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος- στο κομμάτι που της αναλογεί αποτελεί κι αυτή στρατηγικό εταίρο του Δήμου και της Περιφέρειας στην προσπάθεια που γίνεται για προβολή των Ιωαννίνων, ξεκαθαρίζοντας όμως πως Δήμος και Περιφέρεια καθορίζουν το μέγεθος της αξιοπιστίας που απαιτείται σε διαπραγματεύσεις με φορείς και εταιρίες του εξωτερικού.
Τέλος, διέψευσε κατηγορηματικά πως υπήρξε συμφωνία μεταξύ Δήμου, Περιφέρειας και αεροπορικής εταιρίας TUS για οικονομική ενίσχυση της τελευταίας προκείμενου να ξεκινήσουν οι πτήσεις από το Τελ Αβίβ, τονίζοντας πως “τέτοιες οικονομικές συναλλαγές ουδέποτε συμφωνηθήκαν καθώς απαγορεύονται”»