Σάββατο 21 Απριλίου 2018

Σύνδρομα παλαιοκομματισμού και απλή αναλογική

«Είναι οξυγόνο για την αυτοδιοίκηση η απλή αναλογική που φοβίζει μόνο όσους θεωρούν ότι οι δήμοι και οι περιφέρειες είναι ουσιαστικά φέουδα με ότι αυτό σημαίνει»
του Άρη Ραβανού*
Πολύ σκόνη έχει σηκωθεί από πολλούς αυτοδιοικητικούς, δημάρχους και περιφερειάρχες για την απόφαση της κυβέρνησης να καταθέσει σύντομα στη Βουλή νομοσχέδιο με το οποίο θα εφαρμοστεί η απλή αναλογική και στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Δεν πρέπει να μας ξενίζει, διότι ήταν πάγια θέση του ΣΎΡΙΖΑ και άρα δεν τίθεται καμία σοβαρή συζήτηση για την κίνηση του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη που κινείται με βάση αυτά που πίστευε και πιστεύει τόσο ο ίδιος όσο και όλο το κυβερνών κόμμα.
Το θέμα είναι εμείς τι κάνουμε και πως τοποθετούμαστε σε αυτή την προοπτική ως πολίτες, μη έχοντας και την εμπειρία της άσκησης διοίκησης είτε σε δήμο, είτε σε περιφέρεια. Πάγια άποψή μου είναι ότι...
η τοπική αυτοδιοίκηση, άρα δήμοι και περιφέρειες είναι πεδία σύνθεσης, συνεννόησης και συνεργασίας.

Άρα είναι οξυγόνο για την αυτοδιοίκηση η απλή αναλογική που φοβίζει μόνο όσους θεωρούν ότι οι δήμοι και οι περιφέρειες είναι ουσιαστικά φέουδα με ότι αυτό σημαίνει.

Είναι κοινά παραδεκτό ότι στις τοπικές κοινωνίες πολλά μας ενώνουν και λιγότερα μας χωρίζουν και αυτή η εκτίμηση ενισχύθηκε μετά και την έλευση των μνημονίων, όπου και πολλά τείχη έπεσαν.
Η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει να υπερβεί τον παλαιοκομματισμό και δομές περασμένων δεκαετιών και εάν δεν ερχόταν η απλή αναλογική από το υπουργείο Εσωτερικών, έπρεπε η ίδια να την ζητήσει και όχι να αντιδρά όπως είδαμε πριν λίγα 24ωρα με το όχι των δημάρχων και των περιφερειαρχών.

Η ενισχυμένη αναλογική που εφαρμόστηκε στην τοπική αυτοδιοίκηση έχει υποστεί σημαντικό πλήγμα και πολλοί υποστηρίζουμε ότι δεν έχει καμία πολιτική, κοινωνική και λειτουργική επιβεβαίωση, καθώς επί της ουσίας αποκλείει ικανότατα στελέχη από την αυτοδιοίκηση.
Η απλή αναλογική είναι απόλυτη ανάγκη επιβίωσης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και ουσιαστικά θα πλήξει και την παντοκρατορία του δημάρχου και του περιφερειάρχη. Όλοι γνωρίζουμε ότι η ενισχυμένη αναλογική, η ενισχυμένη πλειοψηφία καθιστούν τα αιρετά συμβούλια νομιμοποιητικούς μηχανισμούς των προσωπικών επιλογών δημάρχων ή περιφερειαρχών. 

Είναι σαφές ότι η ισχυρή πλειοψηφία ευνοεί το καθεστώς της μη διαβούλευσης, της απροθυμίας συναίνεσης, κ.α. και άρα η απλή αναλογική πρέπει να έρθει για να ενισχυθεί η αντιπροσωπευτικότητα και να αντιμετωπιστεί το έλλειμμα στη συμμετοχικότητα των πολιτών, ένα στοιχείο που υποβάθμισε εδώ και δεκαετίες τις πολιτικές και συλλογικές διαδικασίες.
Είναι μείζον η απλή αναλογική να οδηγήσει και σε ανασχεδιασμό των οργάνων διοίκησης και ενίσχυση των συμμετοχικών διαδικασιών σε τοπικό επίπεδο.

Στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. το εκλογικό σύστημα στηρίζεται στην αναλογική εκπροσώπηση. Π.χ. στο Βέλγιο και στην Αυστρία τα δημοτικά συμβούλια έχουν ρόλο αντίστοιχο είτε της επιτροπής διαβούλευσης είτε ακόμη και του νομοθέτη για τοπικά ζητήματα και η εκλογή του δημάρχου πραγματοποιείται από το δημοτικό συμβούλιο. Η Δανία εφαρμόζει σύστημα αναλογικής εκπροσώπησης και εδώ ο δήμαρχος εκλέγεται από το δημοτικό συμβούλιο και είναι υπεύθυνος για τη διοίκηση του δήμου. Στην Ιρλανδία, επίσης υπάρχει σύστημα αναλογικής εκπροσώπησης, το δημοτικό συμβούλιο εκλέγεται με άμεση και καθολική ψηφοφορία. Και εδώ ο δήμαρχος ή ο επικεφαλής του δημοτικού συμβουλίου εκλέγεται κάθε χρόνο ανάμεσα από τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου.

👉Προσωπική μου άποψη είναι ότι η αναλογικότερη εκπροσώπηση σε δήμους και περιφέρειες, όπως και στην περιφέρεια της Ηπείρου, αλλά και στους δήμους της, θα επιφέρει μια άλλη κουλτούρα σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, η οποία θα στηρίζεται στην αυθεντική εκπροσώπηση της λαϊκής βούλησης.

Ας τολμήσουμε, ας μη φοβηθούμε και ως πολίτες να στηρίξουμε την απλή αναλογική που μπορεί να οδηγήσει στις απαραίτητες πολιτικές διεργασίες διαλόγου, συνεννόησης, σύνθεσης και συναίνεσης με τελικό στόχο τη δημιουργία μιας νέας κοινωνικής συνείδησης.

Η ώρα είναι τώρα.



* Ο Άρης Ραβανός είναι Ηπειρώτης με καταγωγή από την Άρτα και είναι δημοσιογράφος – πολιτικός συντάκτης στην Αθήνα, στο Βήμα, στα Νέα και στο in.gr.