Πέμπτη 19 Απριλίου 2018

Τα 3 έγιναν 1 - Το δικαστήριο απάλλαξε τους 32 Περιφερειακούς Συμβούλους για τα καραβάκια στη λίμνη. Ο μηνυτής δεν υποστήριξε τη μήνυσή του

Είπε ότι «δόθηκαν επαρκείς εξηγήσεις από την Περιφέρεια Ηπείρου, οι οποίες τον έπεισαν» και ότι δεν επιθυμεί την ποινική δίωξη κανενός
Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Ιωαννίνων βρέθηκαν 32 Περιφερειακοί Σύμβουλοι της περιόδου 2010-2014 και 3 υπάλληλοι της περιφέρειας Ηπείρου και του ΕΟΤ, για την απόφαση που ελήφθη τον Ιούλιο του 2012. 
Στη δίκη μεταξύ των άλλων κατέθεσαν ο τότε επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Βαγγέλης Αργύρης κι άλλοι, ενώ δεν κατέθεσε ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης.
Έπειτα από μήνυση που κατέθεσε ο...
κ. Δημήτρης Γκαναβιάρης (που είχε θέσει υποψηφιότητα για άδεια, αλλά δεν την είχε πάρει)  με την ιδιότητα του εκπροσώπου του Σωματείου Λεμβούχων Νήσου, αν και ο Εισαγγελέας Εφετών είχε επιστρέψει τη δικογραφία, εντούτοις το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών έκρινε στα βουλεύματά του ότι προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις ενοχής, που στηρίζουν την αποδιδόμενη κατηγορία και τους παρέπεμψε σε δίκη με την κατηγορία ότι «ενεργώντας με πρόθεση, από κοινού και κατόπιν συναπόφασής τους, παρέβησαν τα καθήκοντα της υπηρεσίας τους, με σκοπό να προσπορίσουν παράνομο όφελος σε άλλον προς βλάβη τρίτου».

Η υπόθεση
Η υπόθεση ξεκίνησε όταν σε πρόσκληση ενδιαφέροντος της Περιφέρειας Ηπείρου κατατέθηκαν 14 υποψηφιότητες για 3 άδειες για επιπλέον καραβάκια στη λίμνη, μεταξύ των οποίων και μία, στην οποία συμμετείχε ο κ. Γκαναβιάρης. Ακολούθως το Περιφερειακό Συμβούλιο αίφνης αποφάσισε να δοθούν 4 άδειες (να λάβει και ο πρώτος αναπληρωματικός). Η απόφαση πέρασε από διάφορα στάδια και στην πορεία τελικά μόνο ένα (1) καραβάκι από τα τρία (3) πήρε άδεια.

Η διαγωνιστική διαδικασία προέβλεπε διάφορα κριτήρια, όπως την εντοπιότητα, την οικονομική κατάσταση του υποψηφίου, τη γνώση του αντικειμένου, τον χρόνο ετοιμότητας της επένδυσης και την υποχρέωση για πλοιάρια αντιρρυπαντικής τεχνολογίας. Στο περιθώριο της συζήτησης εκείνης στο περιφερειακό συμβούλιο, το επιχείρημα της αντιπολίτευσης περί εκπόνησης μιας εμπεριστατωμένης μελέτης για τον αριθμό των πλοιαρίων που αντέχει η λίμνη, δεν είχε πιάσει τόπο.  

Τελικά σήμερα στο δικαστήριο ο μηνυτής ανέφερε ότι δεν επιθυμεί την ποινική δίωξη κανενός και δεν υποστήριξε τη μήνυσή του. Είπε ότι «δόθηκαν επαρκείς εξηγήσεις από την Περιφέρεια Ηπείρου, οι οποίες τον έπεισαν» και οι κατηγορούμενοι απαλλάχτηκαν.

(Σχετικά άρθρα ΕΔΩ, ΕΔΩ, ΕΔΩΕΔΩ και ΕΔΩ)