Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018

Το ΤΕΕ Ηπείρου (ΠΑΣΚ-ΣΥΡΙΖΑ) …αγουροξύπνησε από το λήθαργο λόγω του φιάσκου στο «Εξοικονομώ»

Μετά από …“αγρανάπαυση” ενός  έτους η ΔΚΜ (ΝΔ) το ανάγκασε να κινηθεί, έστω και με ρυθμό χελώνας…
Έπρεπε να περάσει ένας ολόκληρος χρόνος (από 8-4-2017) και να αναγκαστεί να προκύψει το φιάσκο που καταταλαιπώρησε χιλιάδες πολίτες και μηχανικούς του "Εξοικονομώ κατ' οίκον ΙΙ", αλλά και να στείλει δελτίο τύπου ο επικεφαλής της “Δημοκρατικής Κίνησης Μηχανικών – Συνεργαζόμενοι”  Γιάννης Τσίγκρος ώστε να… αγουροξυπνήσει από την  “αγρανάπαυση που έβοσκε” η νέα Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ/Τμήματος Ηπείρου (στηρίζεται από την ΠΑΣΚ και το ΣΥΡΙΖΑ) και ο πρόεδρός της Γιάννης Λυκοτραφίτης.
Ενδιάμεσα όλο αυτό το διάστημα οι δημόσιες καταγγελίες...
της ΔΚΜ …έδιναν και έπαιρναν ότι «Το ΤΕΕ τμ. Ηπείρου απαξιώνει τους μηχανικούς και καταρρακώνει το θεσμό» (ΕΔΩ), με δημόσιες κατηγορίες για «Εμπαιγμό, σκοταδισμό, απομόνωση και υποβάθμιση - Ο κατήφορος της υπόστασης του Τεχνικού Επιμελητηρίου δεν έχει τελειωμό, δεν τηρούνται ούτε τα στοιχειώδη προσχήματα» (ΕΔΩ) κλπ.

Αυτά καθώς σε αντίθεση με ότι συνέβαινε στο παρελθόν, το Τμήμα Ηπείρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου, δεν θεώρησε σημαντικό να εκφράσει δημόσια τη θέση του για κανένα από τα -της αρμοδιότητάς του- θέματα που απασχόλησαν την Ήπειρο! (Ιόνια, βιοαέριο, Νιάρχου, κούμπωμα του Ε65 με Εγνατία, έρευνα υδρογονανθράκων, δασικοί χάρτες, διόδια κλπ) 

Ξαφνικά…
Και ξαφνικά την Τρίτη αργά το βράδυ ο Πρόεδρος της Διοικούσας Γιάννης Λυκοτραφίτης αποφάσισε να κάνει αισθητή την παρουσία του με μία ανακοίνωση που... κατακερυανώνει το Υπουργείο για τις αστοχίες του συστήματος του "ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ".

Αφού όμως είχε προηγηθεί απραξία την οποία κατακεραύνωνε με δελτίο τύπου ήδη από το μεσημέρι ο επικεφαλής της “Δημοκρατικής Κίνησης Μηχανικών – Συνεργαζόμενοι” Γιάνης Τσίγκρος.
Το ερώτημα είναι εάν το ΤΕΕ θα αποφασίσει να παίρνει θέση για τα κρίσιμα θέματα της αρμοδιότητάς του ή εάν θα “ξαναπέσει” στο κρεβάτι της αδιαφορίας και της σιωπής…

Οι ανακοινώσεις που …αφύπνισαν
Ο επικεφαλής της ΔΚΜ
Γιάννης Τσίγκρος
Ανακοίνωση της Δημοκρατικής Κίνησης Μηχανικών– Συνεργαζόμενοι (Γιάννης Τσίγκρος) για το πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον ΙΙ"
(Δελτίο τύπου στα ΜΜΕ Τρίτη 20-3-2018 στις 14:15)
«Χιλιάδες Μηχανικοί και πολίτες, ταλαιπωρούνται με την διαδικασία υποβολής αίτησης για το πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ' Όικον ΙΙ. Η σπουδή να ξεκινήσει μία -ανέτοιμη όπως επιβεβαιώνει η πραγματικότητα - πλατφόρμα υποδοχής των αιτήσεων φανερώνει την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζει το Υπουργείο ένα τόσο σημαντικό θέμα.
Η αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, ο Εθνικός Ενεργειακός Σχεδιασμός, η ενεργειακή θωράκιση του κτιριακού αποθέματος της χώρας οφείλουν να αντιμετωπίζονται με σοβαρότητα. Όπως και οι χιλιάδες επιστήμονες - Μηχανικοί, όπου άνευ λόγου ταλαιπωρούνται σήμερα. Επιπλέον χιλιάδες συμπολίτες που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα έχουν αγανακτήσει καθώς αυτό είναι αδύνατο.
Το ΤΕΕ/ΤΗ παραμένει για μια ακόμη φορά απλώς παρατηρητής των εξελίξεων, καθώς δεν αντιδρά στον εμπαιγμό των συναδέλφων. Για τους παραπάνω λόγους ζητούμε από όσους συναδέλφους επιθυμούν τη συλλογή υπογραφών, για την αναβολή του προγράμματος, έως ότου, λυθούν όλα τα προβλήματα (τεχνικά και νομικά) κατόπιν διαβούλευσης με το Τεχνικό Επιμελητήριο, με αφορμή την αυριανή Σύγκλιση της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ/ΤΗ. Είναι μια ευκαιρία η φωνή μας να γίνει πιο ισχυρή και να σταματήσουμε να είμαστε τα πιόνια του εμπαιγμού του Υπουργείου στους πολίτες.»

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ηπείρου
Γιάννης Λυκοτραφίτης
Ανακοίνωση του Προέδρου του ΤΕΕ/Τμήμα Ηπείρου Γιάννη Λυκοτραφίτη για το πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον ΙΙ"
(μέσω facebook Τρίτη 20-3-2018 στις 22:34)
«Δεν μπορούμε να καταλάβουμε τί άλλο πρέπει να γίνει για να καταλάβουν οι αρμόδιοι στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Υ.Π.ΕΝ.) ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ» δεν λειτουργεί και θα πρέπει άμεσα να σταματήσει η διαδικασία υποβολών. 
Μετά από πολλές ημέρες ταλαιπωρίας των συναδέλφων μηχανικών, σε εικοσιτετράωρη βάση, μπροστά στους υπολογιστές, χωρίς κανένα αποτέλεσμα και την απόλυτα δικαιολογημένη έντονη δυσαρέσκεια και αγανάκτηση για όλη αυτή τη διαδικασία σε όλη την κοινωνία, θεωρούμε ότι, έστω και αυτή τη στιγμή, πρέπει:

Να σταματήσει άμεσα η διαδικασία υποβολών σε ένα σύστημα που δεν μπορεί να την υποστηρίξει. Να διορθωθούν τα συνεχή λάθη του συστήματος, με το σύστημα απαραίτητα εκτός λειτουργίας. 
Να δοθεί σε δοκιμαστική λειτουργία η πλατφόρμα με πρόσβαση για εξοικείωση σε όλους.

Να οριστεί νέα ημερομηνία έναρξης υποβολών, όταν έχει απαραίτητα διασφαλιστεί η πλήρης λειτουργικότητα του συστήματος με παράλληλη υιοθέτηση και των προτάσεων του ΤΕΕ για όλα τα ζητήματα εφαρμογής. Απλή λογική… τίποτα παραπάνω!»