Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018

Οι νέοι αντιπεριφερειάρχες στην Ήπειρο εν αναμονή του ΦΕΚ – Τα ονόματα, ποιοι αναλαμβάνουν

του Παν. Μπούρχα
Στην αντικατάσταση όπως είχε προϊδεάσει πριν από 15 περίπου μήνες, όλων των θεματικών Αντιπεριφερειαρχών, προχώρησε, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες δημοσιογραφικές πληροφορίες, την προηγούμενη Παρασκευή 16 Μαρτίου, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης.
Η θητεία των απελθόντων Θεματικών Αντιπεριφερειαρχών είχε...
εξ αρχής γνωστοποιηθεί πως δεν θα ξεπερνούσε τον ένα χρόνο, ώστε να γίνει εναλλαγή στις θέσεις αυτές, όσο το δυνατόν περισσότερων περιφερειακών συμβούλων.
Η πρώτη σειρά περιφερειακών συμβούλων που αξιοποιήθηκαν βέβαια, στις θέσεις αυτές, ήταν οι απόλυτα ευνοημένοι γιατί παρέμειναν στο πόστο του αντιπεριφερειάρχη περί τα 2,5 χρόνια, επομένως, η κατανομή του χρόνου δεν ήταν δίκαιη αλλά ο Περιφερειάρχης έχει δείξει ότι μπορεί να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τέτοια ζητήματα στις σχέσεις του με τους συνεργάτες του, χωρίς να προκαλούνται κραδασμοί και χωρίς απώλειες για τον ίδιο. Ελάχιστες άλλωστε, είναι οι περιπτώσεις των ανθρώπων που δεν ταίριαξαν πολιτικά με τον Περιφερειάρχη και δεν έθεσαν εκ νέου υποψηφιότητα με το συνδυασμό του, στις επόμενες εκλογές μετά την πρώτη ενασχόλησή τους με την Τοπική Αυτοδιοίκηση – Μαρία Νάκα, Μαρία Τσολάκη, Γιώργος Παπατσίμπας είναι κάποιοι εξ αυτών…

Παραμονές Πρωτοχρονιάς του 2017, ο Περιφερειάρχης δήλωνε πως θα κάνει τρεις ακόμα αλλαγές προσώπων στις θέσεις των αντιπεριφερειαρχών, προκειμένου να δώσει το δικαίωμα σε όλα σχεδόν τα μέλη της παράταξής του να ασκήσουν διοικητικά καθήκοντα.
Για το Νομό Ιωαννίνων τουλάχιστον, αυτό φαίνεται ότι θα επιτευχθεί, αφού το Μάρτιο του 2017 έγιναν αντιπεριφερειάρχες η Αναστασία Τύρου- Ούζα, με αρμοδιότητα τα θέματα της προώθησης των αγροτικών προϊόντων, η Παναγιώτα Μητροκώστα με αρμοδιότητα τα θέματα Πρόνοιας, ο Βασίλειος Παπαχρήστου με αρμοδιότητα τα θέματα Νεολαίας, Άθλησης και Εθελοντισμού, ο Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου, με αρμοδιότητα τα θέματα Οικονομικών και Μεταφορών & Επικοινωνιών, ο Βασίλειος Γιολδάσης του Βησ., με αρμοδιότητα τον τομέα Αλιείας και ο Δημήτριος Δημάκος, με αρμοδιότητα τον τομέα Πολιτισμού και Παιδείας.

Από την περασμένη Παρασκευή ορίστηκαν στη θέση των παραπάνω οι έξι αντικαταστάτες τους και σε λιγότερο από έναν χρόνο από σήμερα, έξι ακόμα περιφερειακοί σύμβουλοι της «Αξιοβίωτης Ανάπτυξης Ηπείρου» θα βάζουν στο βιογραφικό τους τον τίτλο του αντιπεριφερειάρχη Ηπείρου, έστω και για λίγους μήνες…

Ποιοι αναλαμβάνουν
Στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων χρέη αντιπεριφερειάρχη αναλαμβάνουν σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα, οι Νικόλαος Καττής, Βασίλης Γοργόλης και Μιχάλης Μπάγιας.
Στο Νομό Θεσπρωτίας τα καθήκοντα του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη αναλαμβάνει - διαδεχόμενη τον κ. Δημήτριο Δημάκο, η κα Φίλη Πασχάλη Αντιγόνη - Βασιλική.
Στην Άρτα καθήκοντα αναλαμβάνει ο κ. Βαρέλης Δημήτριος στη θέση του Κ. Παπαδημητρίου και στην Πρέβεζα ο κ. Σπυρέλης Μιχαήλ αντί του Β. Γιολδάση.
Οι αρμοδιότητες που ανατίθενται στους νέους αντιπεριφερειάρχες δεν έχουν γίνει γνωστές, καθώς δεν έχει εκδοθεί ακόμα η επίσημη ανακοίνωση από την Περιφέρεια Ηπείρου, δημοσιευμένη στο ΦΕΚ. Αυτό πιθανότατα αποτελεί και την εκκρεμότητα για τη δημόσια ανακοίνωση της τοποθέτησης των νέων αντιπεριφερειαρχών.
Οι αρμοδιότητες όπως έχει διαφανεί ως τώρα στην Ήπειρο, καθορίζονται όχι από τις ανάγκες κάλυψης ενός πολιτικού θεματικού τομέα, αλλά από το ιδιαίτερο ενδιαφέρον, επαγγελματικό κυρίως, του κάθε προσώπου που αναλαμβάνει καθήκοντα.

Τι λέει ο «Καλλικράτης»;
Η τακτική Καχριμάνη με το σπάσιμο της θητείας για το μοίρασμα των θέσεων σε διαδοχικά πρόσωπα, παραβιάζει τον «Καλλικράτη» που ορίζει τα εξής: ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ΑΡΘΡΟ 160 παρ. 4 «Η θητεία των αντιπεριφερειαρχών που ορίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1 είναι ίση με το ήμισυ της θητείας των περιφερειακών αρχών»

πηγή: bourxas.gr