Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017

Οι δημοσκοπήσεις, τα κόλπα του facebook και η ΚΑΠΑ-Research

Πάρτε θέση στον καναπέ, αλλά ερευνήστε καλά ό,τι βλέπετε και ακούτε...
Παραθέτουμε στα πλαίσια της ενημέρωσης, το άρθρο του δημοσιογράφου Γιάννη Ντάσκα που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα ntokoumenta.gr, το οποίο αναφέρεται στην αμφισβήτηση δημοσκόπησης γνωστής δημοσκοπικής εταιρείας.
Το άρθρο του Γιάννη Ντάσκα
«Μπαίνουμε στην τελευταία διετία του βίου της κυβέρνησης και των τοπικών αιρετών αρχών. Θεωρείται πια προεκλογική περίοδος.
Πάρτε θέση σε καναπέδες και ετοιμαστείτε για δημοσκοπικά... όργια! Θα βλέπετε ότι...
η Νέα Δημοκρατία ξεπερνάει ιστορικά ρεκόρ, η Φώφη πάει να ξεπεράσει και τον Ανδρέα Παπανδρέου και τα δυο κόμματα μαζί πλησιάζουν το ποσοστό του...Μάο στην Κίνα εκείνης της εποχής κλπ κλπ.
Προς τα αριστερά τα πράγματα είναι πιο συγκρατημένα πάντα. Ο ένας λόγος είναι ότι πάντα είχε χαμηλά ποσοστά, ο δεύτερος είναι ότι δεν έχει αποκτήσει την σοβιετική η μαοϊκή κουλτούρα εκείνων των εποχών και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα την αποκτήσει ποτέ ,αφού έχει διαφορετική αφετηρία και η πορεία του προς την εξουσία ήταν τόσο ξαφνική και απότομη, όσο βίαια και αιφνιδιαστικά έπεσε στα κεφάλια της μεσαίας τάξης η κρίση...

Στη διετία προ των εκλογών στην Ελλάδα και σε χώρες με ανάλογη "παιδεία" οι ψηφοφόροι θεωρούνται κάτι σαν πρόβατα από τους δημοσκόπους, και κάνουν τα κερδοσκοπικά παιχνίδια τους, χωρίς ουσιαστικές αντιδράσεις.

Είναι κοινός τόπος πια ότι στην Ελλάδα οι δημοσκοπήσεις βγάζουν "ο,τι θέλει αυτός που τις πληρώνει" όταν απέχουν πολύ από τις εκλογές. Έτσι θα ισχυρίζεται η εταιρεία ότι εν τω μεταξύ άλλαξαν επιλογές οι ψηφοφόροι και θα καλύπτει το γεγονός ότι στην ουσία το δημοσκοπικό παιχνίδι ήταν “στημένο και επί πληρωμή”.
Πριν χρόνια ήθελε κάποιος να μας κάνει δώρο για μια βοήθεια που είχε λάβει από μας και μας είπε τι θέλουμε να βγάλει σε μία δημοσκόπηση που θα μας την έδινε δωρεάν. Εμείς απλώς θα πωλούσαμε εκδούλευση αζημίως(...) σε αυτούς που θα επιλέγαμε με όποια κριτήρια.
Η εταιρεία αυτή ήταν και είναι γνωστή και είναι περιττό να πούμε ότι "δεν πήραμε" για να μπορούμε σήμερα να γράφουμε...

Βέβαια όσο πλησιάζουμε στις εκλογές οι πιο σοβαρές εταιρείες φροντίζουν να είναι κοντά στην πραγματικότητα, εκτός και αν είναι σε ειδική αποστολή και έχουν λόγο να είναι εκτός πραγματικότητας.
Αυτές τις ειδικές αποστολές τις ζήσαμε από το 2015 και εντεύθεν και τις ζούμε γιατί η διαπλοκή υπερασπίζεται με νύχια και με δόντια την εξουσία που έχουν τα παιδιά της.
Σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης οι δημοσκοπήσεις είναι βιομηχανία και βγάζουν από αυτές χρήματα και εξουσία πολλοί ένθεν κακείθεν...
Ποιός ζει και ποιός ...βγαίνει στη συνέχεια να ψάξει να βρει άκρη;

Τα θυμηθήκαμε αυτά ως  άσχετο και γενικό πρόλογο εξαιτίας της γνωστής εταιρείας Kapα Research, η οποία εμφανίζεται εσχάτως να κάνει δουλειές που εξασφαλίζουν έσοδα και πελατεία στις 13 Περιφέρειες της χώρας. Ήδη τα «ευρήματα» έχουν δημοσιοποιηθεί σε ΘεσσαλίαΣτερεά ΕλλάδαΒόρειο ΑιγαίοΔυτική Μακεδονία και Κρήτη. Κατά τις πληροφορίες μας μια ανάλογη δουλειά θα παρουσιαστεί για την Ήπειρο σε τοπικό κανάλι των Ιωαννίνων απόψε.
Με ποια εγγύηση εγκυρότητας αλήθεια; Με πόσα έξοδα;
Δώσαμε και δίδουμε προσοχή στις πληροφορίες για την εταιρεία αυτή, επειδή υπάρχει ένα σημαντικό παρελθόν.

Εδώ και μερικές ημέρες το γύρο του διαδικτύου η συνέντευξη του πρώην αντιπροέδρου του Facebook Chamath Palihapitiya, ο οποίος χαρακτηρίζει τα κοινωνικά δίκτυα «οικουμενικό πρόβλημα» και ισχυρίζεται πως η κοινωνία «προγραμματίζεται» με βάση την παραπληροφόρηση και τις ψεύτικες ειδήσεις.
Κι αν εκ πρώτης όψεως τα λεγόμενα του πρώην αντιπροέδρου του Facebook φαντάζουν λίγο μακρινά σε σχέση με την πραγματικότητα της ελληνικής τοπικής αυτοδιοίκησης,δεν είναι ,κατά την γνώμη μας μακρινά.


Η kapa Research και είναι εγχώρια εταιρεία δημοσκοπήσεων και έχοντας πιάσει αυτό το νόημα φαίνεται να επιδίδεται σε, κατά τη γνώμη μας, "βιομηχανία δημοσκοπήσεων με βάση το Facebook" έστω και αν την παρουσιάζει ως «μείγμα» τηλεφωνικής και ηλεκτρονικής για να γλυτώσει το φιάσκο του 2014.
Ποιο φιάσκο; Στις Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές του 2014 η εν λόγω εταιρεία αποδοκιμάστηκε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τόσο από την ΚΕΔΕ όσο και από την Ελεγκτική Δημοσκοπήσεων για την αντιεπιστημονική μέθοδό της.
Συγκεκριμένα, στις 15 Σεπτεμβρίου του 2013 δημοσιεύθηκε στο Βήμα της Κυριακής πανελλαδική έρευνα της εν λόγω εταιρείας με αντικείμενο τις τότε επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Η ΚΕΔΕ αντέδρασε ως προς τα ευρήματα και ζήτησε από την Ελεγκτική Δημοσκοπήσεων να διεξάγει έρευνα σχετικά με τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε.

Συνεξετάζoντας το σύνολο των διαθέσιμων στοιχείων η Τριμελής Επιτροπή Ελέγχου  υπό τον Ηλία Νικολακόπουλο, κατέληξε στο πόρισμα της ότι η απάντηση της Kαπα-Research πως «το καινό του Internet δεν διαφέρει σημαντικά από το κοινό που απαντά στις τηλεφωνικές έρευνες με τη διαδικασία της τυχαίας δειγματοληψίας» δεν κρίνεται ικανοποιητική. Η σχέση των διαδικτυακών ερευνών με τις τηλεφωνικές ή τις έρευνες πρόσωπο με πρόσωπο είναι ένα αντικείμενο που ερευνάται διεθνώς. Σε γενικές γραμμές είναι αμφιλεγόμενη η αντιπροσωπευτικότητα του διαδικτυακά υλοποιημένου δείγματος γιατί ο πληθυσμός αναφοράς δεν έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με τον γενικό πληθυσμό.
Το πόρισμα ήταν κόλαφος για την εταιρεία καθώς η έρευνα θεωρήθηκε αντιεπιστημονική.
Τι άλλαξε από το αμαρτωλό επιστημονικά τότε στο σήμερα; Εμείς δεν διαπιστώσαμε ότι άλλαξε κάτι. Ας μας το αποδείξει η εν λόγω εταιρεία, αν έχει αλλάξει κάτι και ως τότε διατηρούμε την άποψη ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται...»
Το άρθρο του Γιάννη Ντάσκα
αναδημοσιεύεται από