Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017

"Γιάννενα - Πολίτες για την Ανατροπή": Ανακοίνωση σε σχέση με την καλλιτεχνική δημιουργία στην κεντρική πλατεία

«Εμείς προτείναμε την κατασκευή ενός παραδοσιακού καϊκιού»
Με ανακοίνωση της, η δημοτική παράταξη «Γιάννενα - Πολίτες για την Ανατροπή» ασκεί κριτική στη δημοτική αρχή για την καλλιτεχνική δημιουργία στην κεντρική πλατεία, υπενθυμίζοντας την δική της πρόταση.
Η ανακοίνωση έχει ως εξής : 

Ένας πύργος που σκέπασε το δάσος.
Η δημόσια συζήτηση αναφορικά με την καλλιτεχνική δημιουργία στη κεντρική πλατεία-ταράτσα της πόλης μας, έχει πλέον ξεπεράσει τα όρια των Ιωαννίνων έχοντας πάρει διαστάσεις που κάνουν το δέντρο…
να κυριαρχεί του δάσους.
Η δημοτική παράταξη «Γιάννενα - Πολίτες για την Ανατροπή» έγκαιρα από το περασμένο καλοκαίρι είχε προτείνει συγκεκριμένη δράση για τα φετινά «Γιαννιώτικα Χριστούγεννα». Την κατασκευή ενός παραδοσιακού καϊκιού, στοιχείου της άυλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Η κατασκευή αυτή θα πραγματοποιούνταν από τους λιγοστούς τεχνίτες στο νησάκι, θα ακολουθούσε καθέλκυση και μεταφορά του στην κεντρική πλατεία, με βιντεοσκόπηση της όλης διαδικασίας για να λειτουργήσει και ως εκπαιδευτικό υλικό. Θα αποτελούσε την κεντρική πρόταση για τον εορταστικό στολισμό της πόλης με την δυνατότητα ανάπτυξης θεματικών γύρω από αυτό δίνοντας έτσι μια ολοκληρωμένη τοπική προβολή, τόσο στους επισκέπτες των ημερών όσο και στους κατοίκους της πόλης.
Η αντιμετώπιση όμως της εορταστικής περιόδου από το Δήμο Ιωαννιτών είναι η επιλογή της ΜΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ, μεταβιβάζοντας αριστοτεχνικά αυτή στο γνωστό μας ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟ ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ. Καμία έκπληξη καθώς έχει δηλωθεί απερίφραστα ότι δεν χρειάζεται να επιχειρεί ο Δήμος.
Το δέντρο και η κεντρική χριστουγεννιάτικη πρόταση του Δήμου είναι εκ του αποτελέσματος απλό μάρκετινγκ συνεπώς απασχολεί περισσότερο τους τουριστικούς πράκτορες παρά τον μέσο συμπολίτη, οι οποίοι γύρισαν την πλάτη στην φετινή εκδήλωση έναρξης της εορταστικής περιόδου.
Η καλλιτεχνική παρέμβαση των φοιτητών της σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου, αφορά αυτό που ακριβώς είναι, μια πειραματική σπουδαστική πρωτοβουλία συνεπώς είναι καλοδεχούμενη ως τέτοια.
Τα σημαντικά ήταν και είναι άλλα καθώς για μια ακόμα φορά βλέπουμε τα «επείγοντα» να μην αφήνουν τα ουσιώδη να αναδειχθούν και να αντιμετωπιστούν.
Ποιες ήταν οι αντιδράσεις όταν η κεντρική πλατεία μετατρεπόταν σε ιδιωτικό παρκινγκ και το χώμα σε ταράτσα χωρίς ζωή; Όταν το ΞΕΝΙΑ ιδιωτικοποιούνταν σε εκδοχή σεραϊγιού; Όταν με πρωτοβουλία των παρατάξεων της πόλης συζητήθηκε το φλέγον ζήτημα της ΔΕΥΑΙ στο Δημοτικό Συμβούλιο; Ο κατάλογος αυτός είναι μάλλον μακρύς και μας αφορά.
Ας συναντηθούμε λοιπόν πέρα από τα πληκτρολόγια μας, χωρίς λαϊκισμούς και κραυγές, ανατρέποντας τέτοια «επείγοντα» για να μπορέσουμε να δούμε σε αυτή την πόλη και τα ουσιώδη.
Καλές Γιορτές & Ευτυχισμένο το 2018.
Γιάννενα-Πολίτες για την Ανατροπή