Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017

Συνέδριο - Παρωδία!!!

Σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη, στα Γιάννενα διοργανώνεται από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, ένα ακόμη «Αναπτυξιακό Συνέδριο». 
Αν η ανάπτυξη ήταν θέμα συνεδρίων, τότε η Ήπειρος και η Ελλάδα γενικότερα, θα έπρεπε ήδη να έχουν εκτιναχθεί οικονομικά.
Θα είχαν λύσει τα προβλήματα των υποδομών, της ανεργίας, της Υγείας, της Εκπαίδευσης, της επιχειρηματικότητας, των παραγωγικών τους δομών.  Άρα εκείνο που λείπει δεν είναι τα συνέδρια, οι ομιλίες και τα συμπεράσματα. 
Όλα αυτά...
στις περισσότερες των περιπτώσεων, κατά γενική ομολογία, και εύστοχα είναι και τις απόψεις της κοινής γνώμης απηχούν. Και βεβαίως δεν κοστίζουν απολύτως τίποτε. 
 Εκείνα που «απουσιάζουν» - πλην  των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων- είναι τα χρήματα και η πολιτική βούληση να υλοποιηθούν από τις Κυβερνήσεις τα όσα κατά καιρούς προτείνονται. 
Άρα αν θέλουμε να μιλάμε, να προετοιμάζουμε και να οργανώνουμε αναπτυξιακά συνέδρια,  πρέπει εξ αρχής να γίνονται γνωστές οι δυνατότητες και οι πηγές χρηματοδότησης, οι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την προσέλκυση επενδύσεων και οι δεσμευτικές αποφάσεις που πρόκειται να ληφθούν. 


Τι από όλα αυτά είναι γνωστά ή έχουν περιγραφεί ενόψει του λεγόμενου «Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου», που οργανώνει ο ΣΥΡΙΖΑ τη Δευτέρα και Τρίτη στα Γιάννενα; 
Κανένα απολύτως!
Το αντίθετο ακριβώς συμβαίνει: Η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, διώχνει αντί να ενθαρρύνει στην πράξη τις επενδύσεις, βύθισε τη χώρα στην ύφεση, περιόρισε δραστικά το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, θέτει εμπόδια με τη φορομπηχτική πολιτική στις επιχειρήσεις. Την δε ανεργία τη μείωσε… αυξάνοντας τις ελαστικές μορφές απασχόλησης.
Άρα, πριν φτάσουμε στο σημείο να μιλάμε για αναπτυξιακό σχεδιασμό, θα έπρεπε να είχε γίνει άρση των αντικινήτρων, άρση των αντιαναπτυξιακών μέτρων, συγκεκριμενοποίηση των χρηματοδοτικών πηγών. 


Μακριά από το ΣΥΡΙΖΑ (και τους ΑΝΕΛ) όλα αυτά. Για αυτούς προέχουν άλλα πράγματα:  Η επικοινωνιακή διαχείριση των  αναπτυξιακών συνεδρίων. 
 Επιζητούν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις από τις συνεχείς «κωλοτούμπες» τους σε όλα τα μεγάλα θέματα και να μετριάσουν -κατά  το δυνατόν-  τις φυγόκεντρες τάσεις των εναπομεινάντων ψηφοφόρων τους, κάτω και από την πίεση που αναμένεται να ασκήσει τους επόμενους μήνες ο νέος φορέας της Κεντροαριστεράς. 


Το πρόβλημα για το ΣΥΡΙΖΑ, έγκειται στην ωμή πραγματικότητα: Ο κυβερνητικός του χρόνος τελειώνει. Κι επιχειρεί να χτίσει το αντιπολιτευτικό του αφήγημα, ώστε να ασκεί πίεση στην επόμενη κυβέρνηση, πάνω  σε προγράμματα δικής του έμπνευσης και σχεδιασμού, που όμως θα έχουν την ίδια αξιοπιστία και βαρύτητα,  με αυτή των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει ως Αντιπολίτευση.  Όπως ακριβώς έγινε και με το «Αναπτυξιακό Πρόγραμμα της Ηπείρου», που είχε συντάξει ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από τρία ακριβώς χρόνια.
Για αυτό ας μην έχει κανείς αμφιβολία. 


Η διοργάνωση του συνεδρίου, από την  ημέρα που ανακοινώθηκε μέχρι και χθες με την παρουσία των τεσσάρων βουλευτών στις συναντήσεις του Υπουργού Επικρατείας με Περιφερειάρχη και Δήμαρχο, ήταν καθαρά «ΣΥΡΙΖΑϊκη» υπόθεση. Βουλευτές, κομματικά στελέχη και στελέχη του Μαξίμου, ήταν αυτά που ανέλαβαν από την πρώτη στιγμή το «καπέλωμά» του, με τις δηλώσεις, τις επικοινωνιακές επαφές με τους φορείς, την οργάνωση των θεματικών εκδηλώσεων, μην αφήνοντας περιθώριο πρωτοβουλιών σε κανένα άλλον φορέα. 
Με τέτοιες λογικές και πρακτικές η αποτυχία του Συνεδρίου, είναι προδιαγεγραμμένη.


Θα ήταν δε προτιμότερο τα παραγωγικά Υπουργεία- που ελέγχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ-   και τα οποία γνωρίζουν τα προβλήματα και τις ανάγκες της χώρας, να προέβαιναν στη σύνταξη ενός προγράμματος για κάθε Περιφέρεια, αντί να κουβαλούν «στρατό» κυβερνητικών στελεχών από την Αθήνα και να ταλαιπωρούν εκπροσώπους φορέων, αυτοδιοικητικούς παράγοντες, τον επιχειρηματικό κόσμο κλπ, σε συνεδριάσεις (στρογγυλά τραπέζια), για έναν κατ’ επίφαση διάλογο. 


 Αν πραγματικά ο ΣΥΡΙΖΑ,  ήθελε και επεδίωκε να εκπονήσει εθνικά και περιφερειακά αναπτυξιακά προγράμματα μακράς πνοής και υλοποιήσιμα,  θα έπρεπε να επιδιώξει ευρύτερες συνεργασίες. 
Να καλέσει όλα τα κόμματα να καταθέσουν απόψεις, ώστε στη συνέχεια τα όποια συμπεράσματα να είναι δεσμευτικά και για τις επόμενες κυβερνήσεις. 
Να θέσει επίσης το περίγραμμα των θέσεων και προτάσεων επί των οποίων θα γίνει ο διάλογος. 
Αντί αυτών, ακόμη και ο κυβερνητικός εταίρος, οι ΑΝΕΛ, έχουν αγνοηθεί στην προσυνεδριακή διαδικασία. 


Δικαιολογημένα λοιπόν και για πρώτη φορά ένα συνέδριο, πριν ακόμη αρχίσει, χαρακτηρίζεται από τους Ηπειρώτες ως «Συνέδριο -παρωδία». Κι αν δεν υπήρχε η τόνωση... του εσωτερικού τουρισμού με τις αφίξεις των πολυάριθμων υπουργών, υφυπουργών, γενικών γραμματέων κ.λ.π. δεν θα άφηνε το παραμικρό όφελος για τα Γιάννενα και κατ΄ επέκταση για την Ήπειρο.