Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017

Ο Ν. Παππάς δεσμεύτηκε για πλήρη τηλεοπτική κάλυψη, εντός εξαμήνου, και στο Ζαγόρι

Μέχρι το τέλος του έτους 2017 θα μπορούν να βλέπουν τηλεόραση και οι κάτοικοι περιοχών του Ζαγορίου, οι οποίοι δεν καλύπτονται από το ψηφιακό σήμα της Digea, είτε με αναβάθμιση και ενίσχυση του συστήματος κεραιών, είτε με δορυφορικό πιάτο που θα τους χορηγηθεί δωρεάν, στα πλαίσια σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα γενικευθεί, αφού αρχικά αφορούσε περιοχές της Θράκης και νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
Την υπόσχεση και ταυτόχρονα δέσμευση αυτή ανέλαβε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, μιλώντας...
το πρωί της Πέμπτης στην ΕΡΑ Ιωαννίνων και στο δημοσιογράφο Σωτήρη Αργύρη.

Ο υπουργός αναγνώρισε το πρόβλημα της μετάβασης στο ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα και ανακοίνωσε ότι ήδη σε συνεργασία και χρηματοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων προωθείται η οριστική λύση. Αυτό ακριβώς ήταν και το αίτημα του Δήμου Ζαγορίου με σχετική επιστολή του Δημάρχου Βασίλη Σπύρου προς τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής και σε πρόσφατη ανακοίνωση του Δήμου, ωστόσο μένει να υλοποιηθεί κιόλας και ο Δήμος θα παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις.
«Ξεκινήσαμε, είπε ο κ. Παππάς, από τις ακριτικές περιοχές και ήδη στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στη Θράκη οι πολίτες θα έχουν δορυφορικό πιάτο που θα τους εξασφαλίζει την πρόσβαση το Ελληνικό τηλεοπτικό προϊόν. Το μέτρο αυτό, πρόσθεσε, θα το γενικεύσουμε και θα πάρουμε ένα συνδυασμό δράσεων ο οποίος θα μας φτάσει στο 100% της κάλυψης. Νομίζω ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα είμαστε σε θέση να το ολοκληρώσουμε χρησιμοποιώντας χρήματα από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων». Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής σημείωσε, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για το οξυμμένο πρόβλημα στο Ζαγόρι ότι δεν είναι το μοναδικό και ότι γίνεται οπουδήποτε βρεθεί δέκτης τέτοιου είδους παραπόνων. Μάλιστα, ανέφερε ότι είναι πολλές οι ερωτήσεις από βουλευτές όλου του πολιτικού φάσματος της επαρχίας, οι οποίοι γίνονται αποδέκτες παραπόνων από τους πολίτες.
«Το πρόβλημα, όμως, πηγαίνει για να λυθεί οριστικά με ένα συνδυασμό δράσεων που έχει να κάνει και με την αναβάθμιση των υπαρχόντων κεραιοσυστημάτων και την ενίσχυση τους, αλλά κυρίως με την δυνατότητα των πολιτών να έχουν πρόσβαση σε δορυφορικό πιάτο το οποίο θα τους εξασφαλίζει το ελάχιστο τηλεοπτικό πακέτο, να έχουν πρόσβαση το Ελληνικό τηλεοπτικό προϊόν. Νομίζω ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει αναπτυχθεί πλήρως, είμαστε παρά πολύ κοντά στο να διασφαλίσουμε την χρηματοδότηση και θα ξεκινήσουμε παρά πολύ γρήγορα την ανάπτυξη του προγράμματος διότι αυτή τη στιγμή υπάρχει τεχνογνωσία και στους παρόχους, δηλαδή στην COSMOTE και τη NOVA-ζητώ συγνώμη που αναφέρω τα ονόματα, αυτοί οι δυο είναι οι πάροχοι δορυφορικού σήματος-και μπορούμε παρά πολύ γρήγορα να το αναπτύξουμε. Συνεπώς το επόμενο εξάμηνο μπορούμε να πούμε ότι αυτή τη ντροπή την έχουμε βγάλει από τον Ελληνικό τηλεοπτικό χάρτη».

Ο κ. Παππάς υποστήριξε ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε εξαιτίας των όρων με τους οποίους έγινε η μετάβαση στο ψηφιακό σήμα και οι οποίοι διασφάλιζαν τα συμφέροντα της ιδιωτικής εταιρείας, η οποία ανέλαβε να αναπτύξει το δίκτυο των κεραιών που θα μεταφέρουν το ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα. «Εκείνη την περίοδο, τόνισε, προφανώς σκοπίμως, είχε γίνει και το κλείσιμο της ΕΡΤ για να μην μπορεί να συμμετέχει στο διαγωνισμό όπου θα αποφασίζονταν ποια εταιρεία θα αναπτύξει το δίκτυο κεραιών. Επειδή ακριβώς, πρόσθεσε, η εταιρεία είναι ιδιωτική και αποτελείται από τις ιδιοκτησίες των ιδιωτικών τηλεοπτικών καναλιών, ανέπτυξε αυτό το δίκτυο με μόνο κριτήριο την κερδοφορία της. Κι επειδή στα κιτάπια δεν έβγαινε κερδοφόρα να πάει σε απομακρυσμένες και αραιοκατοικημένες περιοχές, όπου δεν υπάρχει μεγάλο ακροατήριο για να είναι επιχειρηματικώς νοητό το να ξοδευτούν λεφτά και να φτάνει το διαφημιστικό προϊόν σε αυτό το ακροατήριο, πολύ απλά επέλεξε να μείνουν οι άνθρωποι στο μαύρο, δηλαδή η μετάβαση στο ψηφιακό σήμα είχε δυο μαύρα, το μαύρο της ΕΡΤ και το μαύρο που βιώνουν οι συμπολίτες μας σε πολλές περιοχές της χώρας».