Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017

Kαταπληκτική «Tουραντω» από μαθητές του 5ου δημοτικού σχολείου και το «Τσακάλωφ»

Η μία και μοναδική προχθεσινή θεατρική παράσταση των μαθητών του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο «Τσακάλωφ», αποδείχτηκε πως δεν αρκούσε μπροστά στην κοσμοσυρροή που παρατηρήθηκε για το έργο «Τουραντώ», του Γιάννη Καλατζόπουλου.
Μικροί και μεγάλοι, γονείς και παιδιά, γέμισαν ασφυκτικά τον...
πολυχώρο "Δημήτριος Χατζής" στα παλαιά σφαγεία, την Κυριακή 18 Ιουνίου που πραγματοποιήθηκε η παράσταση. Το έργο «Τουραντώ» είναι μια διασκευή του ομώνυμου έργου του Κάρλο Γκότσι, ο οποίος θέλησε να συνδυάσει δύο κορυφαία παραδοσιακά θεατρικά είδη: την Commedia dell’Arte και την Όπερα του Πεκίνου. Η πλοκή του έργου παραπέμπει σε επεισόδια, σε συνομωσίες και φανταστικά-παραμυθικά θέματα, τόσο της κινεζικής όσο και της ευρωπαϊκής παράδοσης. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, ο σύγχρονος διασκευαστής του έργου Γιάννης Καλατζόπουλος, βάζει τη δική του σφραγίδα προσθέτοντας μοντέρνα στοιχεία, όπως το κινητό τηλέφωνο, τα φαγητά των fast food, την επιθυμία των σύγχρονων ανθρώπων να «βγουν στην τηλεόραση» και το ανατρεπτικό απροσδόκητο τέλος, που πραγματικά άφησε άφωνους τους θεατές…

Η σκηνοθεσία ήταν της Ασπασίας Ζέρβα και της Βίκυς Σιούλα, τα σκηνικά σχεδίασε η δασκάλα εικαστικών του σχολείου Παναγιώτα Γεωργαλή, τη διδασκαλία των τραγουδιών και τη διεύθυνση της πολυπληθούς χορωδίας μαθητών του 5ου Δημοτικού Σχολείου ανέλαβε η δασκάλα μουσικής του σχολείου Νίκη Ειρήνη Λαμπρίδη και τη μουσική έγραψε ο Γιώργος Χλίτσιος. Τους ρόλους ερμήνευσαν οι μαθητές του 5ου Δημοτικού Σχολείου Αριστομένης Νικολακόπουλος, σε μια εκπληκτική ερμηνεία του Αυτοκράτορα Αλτούμ, η Ελένη Πλατή, ενσαρκώνοντας πειστικά και άρτια την Τουραντώ, ο Γιώργος Τζαχρήστας, καταπληκτικός ως Πρίγκιπας Καλάφ, πλαισιωμένοι από τους συμμαθητές τους, Μαρία Γαλατά, Ελένη Χαρίτου, Ζωή Γκούλτα, Στέφανο Δημητρίου, Χρυσάνθη Βλάχου, Σταυρούλα Νταλάκα, Διαμάντω Μακρογιαννοπούλου, Σοφία Κομνηνού, Φρειδερίκη Βασιλική Δούβαλη, Μαριάννα Τζιόβα, Ελεάννα Τσίτου, Αικατερίνη Ευθυμίου και Λυδία Παλαιοπάνου, που ερμήνευσαν τους ρόλους τους με ιδιαίτερο πάθος, ένταση και πηγαίο αυθορμητισμό.
Ο Διευθυντής του Σχολείου κ.Χαράλαμπος Νταλάκας, τόνισε τη σημασία που έχει για τα ίδια τα παιδιά η συμμετοχή τους σε θεατρικά και άλλα καλλιτεχνικά δρώμενα και έκλεισε με την ευχή να επαναληφθεί η παράσταση στην αρχή της επόμενης χρονιάς για να την απολαύσουν ακόμη περισσότεροι θεατές, που λόγω της μικρής αίθουσας δεν κατάφεραν να την παρακολουθήσουν.

Ένα μεγάλο μπράβο στον Διευθυντή, τους δασκάλους του Σχολείου και στα ίδια τα παιδιά που απέδειξαν ότι μπορούν να καταφέρουν πολλά με την ομαδική τους δουλειά και την προσπάθεια. Συγχαρητήρια και στο Πνευματικό Κέντρο "Τσακάλωφ" που υποστήριξε εκ του αφανούς την παράσταση αυτή.