Δευτέρα 29 Μαΐου 2017

Τον Μάιο του 2018 ξεκινά η τελική φάση της αναστήλωσης της Γέφυρας της Πλάκας

Από τον Μάιο του 2018 θα ξεκινήσει η τελική φάση της αναστήλωσης του γεφυριού της Πλάκας. Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδίας Κονιόρδου, η οποία επισκέφθηκε το Σάββατο 27 Μαΐου το μνημείο.
Η κα. Κονιόρδου, μετά την ενημέρωσή της, τόνισε πως άμεσα θα υπογραφεί η νέα προγραμματική σύμβαση μεταξύ τριών υπουργείων, της Περιφέρειας Ηπείρου, του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων του τμήματος Ηπείρου του ΤΕΕ και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, για να μπούμε στη νέα φάση της...
αποκατάστασης. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός πως έχουν εξασφαλιστεί 5,5 εκ από το Υπουργείο Οικονομικών και Ανάπτυξης, φορέας υλοποίησης θα είναι το Υπουργείο Υποδομών, ενώ το Υπουργείο Πολιτισμού θα έχει την εποπτεία και την ευθύνη συντονισμού. Το επόμενο διάστημα θα συνταχθεί η νέα στατική μελέτη και η σύνταξη των τεχνικών δελτίων για να δοθεί σε ανάδοχο και να ξεκινήσει η κατασκευή.

Την Υπουργό Πολιτισμού υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές, στη συμβολή του οποίου έκανε ιδιαίτερη μνεία η Λυδία Κονιόρδου, λέγοντας πως «είναι η απόδειξη ότι, όταν όλοι μαζί δουλεύουμε και συνεργαζόμαστε, μπορούμε να καταφέρουμε ιστορικά πράγματα για τον τόπο».
Για μια σημαντική μέρα για την περιοχή των Τζουμέρκων και τους Τζουμερκιώτες έκανε λόγο ο κ. Σεντελές, εστιάζοντας στο διαχρονικό ενδιαφέρον του Υπουργείου Πολιτισμού και εκφράζοντας τη χαρά του για το ότι το ενδιαφέρον για την αναστήλωση του γεφυριού βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο. «Η συνεργασία μας με την Περιφέρεια και όλους τους υπόλοιπους φορείς θα είναι συνεχής το επόμενο διάστημα, και η μάχη πλέον τώρα θα δοθεί με τις διαδικασίες και με τον χρόνο. Πιστεύω ότι αυτή τη μάχη θα την κερδίσουμε και σύντομα θα δούμε το γεφύρι πάνω από τον Άραχθο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Την κα. Κονιόρδου συνόδευαν η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη, η οποία σημείωσε πως «δεν πρόκειται απλά για την αναστήλωση ενός μνημείου, αλλά για την αναστήλωση της ίδια της ιστορίας μας», και οι βουλευτές Ιωαννίνων Χρήστος Μαντάς, Γιάννης Στέφος, Μερόπη Τζούφη και Γιάννης Καραγιάννης, καθώς και Άρτας Βασίλης Τσίρκας, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΗ Γιάννης Λυκοτραφίτης και άλλα μέλη της διοικούσας επιτροπής, καθώς και διευθυντικά και υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού και της Εφορείας Νεοτέρων Μνημείων.