Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

Η Μητρόπολη… απαξιώνει τον μοναδικό Παιδικό Σταθμό της!!!

❌Στον Μητροπολίτη Μάξιμο επιρρίπτουν τις ευθύνες οι εργαζόμενοι - Παραμένουν 4 μήνες απλήρωτοι, θα αναγκαστούν να προβούν σε επίσχεση εργασίας!
Τι κι αν προσφέρει, επί δεκαετίες τώρα, σημαντικό εκπαιδευτικό και κοινωνικό έργο στην πόλη, έχοντας μεγαλώσει στις αίθουσές του γενιές και γενιές Γιαννιωτόπουλων. 
Ο Παιδικός Σταθ­μός της Μητρόπολης Ιωαννίνων οδηγείται σταδιακά σε απαξίωση, όπως καταγγέλλουν εργαζόμενοί του στην...
εφημερίδα «Πρωινός Λόγος», επιρρίπτοντας ευθύνες για το γεγονός αυτό τόσο στην ίδια τη Μητρόπολη όσο και στην συνυπεύθυνη για τα ιδρύματά της, Εφοροεπιτροπεία των Αγαθοεργών Καταστημάτων.

Σημαντικά έσοδα  
Στις 290.000 ευρώ σε ετήσια βάση ανέρχονται τα έσοδα του Παιδικού Σταθμού της Μητρόπολης που λειτουργεί στο συγκρότημα της Ζωσιμαίας Ακαδημίας. Αφενός είναι τα τροφεία που καταβάλλουν οι οικογένειες, τα οποία είναι 170 ευρώ για παιδιά άνω των δυόμισι ετών και 200 ευρώ για παιδιά μικρότερα αυτής της ηλικίας. Αφετέρου είναι τα χρήματα που δίνει το ΕΣΠΑ για συγκεκριμένες κατηγορίες βρεφών και νηπίων ώστε να φιλοξενούνται σε παιδικές δομές. Με τα χρήματα αυτά είναι σαφές πως καλύπτονται πλήρως τα λειτουργικά έξοδα του σχολείου, ωστόσο, τελευταία έχει προκύψει πρόβλημα με τη μισθοδοσία του προσωπικού του που είναι σήμερα συνολικά 13 υπάλληλοι, εκ των οποίων 10 άτομα διδακτικό και τρία άτομα βοηθητικό προσωπικό. Όλοι τους παραμένουν τέσσερις μήνες απλήρωτοι, με το αιτιολογικό από πλευράς της Μητρόπολης ότι δεν υπάρχουν χρήματα!

«Όχι στην απαξίωση»!  
«Κατανοούμε τις δυσκολίες και τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει και η Μητρόπολη, όπως εξάλλου συμβαίνει παντού εξαιτίας της κρίσης, όμως δεν ανεχόμαστε να μας αντιμετωπίζουν απαξιωτικά, εμάς που έχουμε μεγαλώσει γενιές και γενιές Γιαννιωτόπουλων με τον καλύτερο τρόπο», τονίζει χαρακτηριστικά μέλος του προσωπικού του εν λόγω Παιδικού Σταθμού. Όπως λέει, όλοι τους αμείβονται πάντα με βάση την κατώτατη συλλογική σύμβαση, ενώ ήδη έχουν δεχθεί δύο διαδοχικές μειώσεις αποδοχών για να βοηθήσουν τη Μητρόπολη κατά την παρούσα δύσκολη συγκυρία, όμως δε μπορεί να εργάζονται χωρίς χρήματα.

Επίσχεση εργασίας  
Οι εργαζόμενοι στον Παιδικό Σταθμό, υπάλληλοι οι περισσότεροι που «μετρούν» πάνω - κάτω 30 χρόνια υπηρεσίας, επιρρίπτουν ευθύνες για το πρόβλημα τόσο στον Μητροπολίτη Μάξιμο όσο και στους εφοροεπίτροπους των Αγαθοεργών Καταστημάτων που συναποφασίζουν μαζί του για την πορεία των ιδρυμάτων της Μητρόπολης. Όπως τονίζουν χαρακτηριστικά, «οι εφοροεπίτροποι να παραιτηθούν αν δε μπορούν να βρουν λύση στο θέμα, εκτός κι αν θέλουν να κλείσουν τον Σταθμό». Προειδοποιούν δε, ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα αναγκαστούν να προβούν σε επίσχεση εργασίας! Παράλληλα, ζητούν ενημέρωση για το πού πηγαίνουν τα έσοδα του Σταθμού πλην αυτών που καλύπτουν τις λειτουργικές ανάγκες του!

Πολύτιμη προσφορά  
Ο συγκεκριμένος Παιδικός Σταθμός ιδρύθηκε το 1981 – 82, πριν από 36 χρόνια δηλαδή, από τον τότε Μητροπολίτη Θεόκλητο. Επί πολλά χρόνια λειτουργούσε χωρίς τροφεία, προσφέροντας δωρεάν υπηρεσίες σε εκατοντάδες οικογένειες της πόλης. Όταν όμως με την κρίση, πριν έξι – επτά χρόνια, σταμάτησαν να αποδίδουν μερίσματα οι μετοχές που διαθέτει η Μητρόπολη Ιωαννίνων στην Εθνική Τράπεζα, θεσμοθετήθηκαν τροφεία για τα παιδιά που εγγράφονται στον Σταθμό, ώστε να μπορέσει να συνεχιστεί η λειτουργία του.