Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

“Εξοικονομώ κατ’ Oίκον”: Προ των πυλών οι αιτήσεις για την επιδότηση

Πότε ξεκινάει, ποια σπίτια επιδοτούνται, για πόσα €/τμ, το ανώτατο όριο, τα ποσοστά επιχορήγησης και πως κλιμακώνονται
Σύντομα θα προκηρυχθεί για ενεργειακή ανακαίνιση κατοικιών το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον». Το πρόγραμμα θα προσφέρει επίσης και άτοκο δάνειο για εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης.
Έτοιμος είναι ο Οδηγός Εφαρμογής και η πρώτη προκήρυξή του αναμένεται στο...
τέλος του Απριλίου, αφού πρώτα αναπροσαρμοστεί ο Κανονισμός Απόδοσης Ενεργειακών Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ). Από την αναπροσαρμογή αυτή θα καθοριστεί επακριβώς ποιες δαπάνες θα χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα, ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι οι βασικές εργασίες που υπήρξαν ιδιαίτερα δημοφιλείς, δηλαδή η αλλαγή σε κουφώματα, η μετατροπή ή αλλαγή καυστήρα, οι μονώσεις στις εξωτερικές όψεις των κτηρίων κ.λπ. θα είναι και πάλι από εκείνες που θα επιδοτούνται. Ήδη έχει αναρτηθεί το Μητρώο Αντλιών θερμότητας.

Η λίστα με τις ενεργειακές αναβαθμίσεις της κατοικίας των ενδιαφερομένων θα αφορά αλλαγές κουφωμάτων – καυστήρα και θερμομόνωση αλλά και άλλες παρεμβάσεις σε κατοικίες με στόχο την ενεργειακή εξοικονόμηση.

Το νέο πρόγραμμα δίδει επιδότηση έως 70%
Στα τέλη Απριλίου μπορούν να υπαχθούν και όλοι οι ιδιοκτήτες κατοικιών. Τα κίνητρα που δίνει το πρόγραμμα είναι επιδότηση επί των δαπανών για τις οικοδομικές παρεμβάσεις και άτοκο τραπεζικό δάνειο (το επιτόκιο χρηματοδοτείται 100% από το ΕΤΕΑΝ) με δυνατότητα συνδυασμού και των δύο προαναφερόμενων μορφών. Επίσης οι δικαιούχοι έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν την οικονομική ενίσχυση και τη διαφορά να την καλύψουν με δικά τους χρήματα.

Μέχρι πόσο
Ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός εργασιών είναι μέχρι 250 €/τμ με ανώτατο όριο τις 25.000 €. Δηλαδή μία κατοικία 100 τ.μ. θα είναι δυνατόν να χρηματοδοτηθεί με επιχορήγηση και άτοκο δάνειο ή και με τα δύο κίνητρα έως και τα 25.000 ευρώ. Μία κατοικία 60 τ.μ. θα ενισχυθεί για 15.000 ευρώ.

Τα ποσοστά επιχορήγησης
Τα ποσοστά επιχορήγησης φτάνουν έως και 70%
Κλιμακώνονται ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και τον αριθμό των προστατευόμενων μελών. Όσο πιο χαμηλό είναι το εισόδημα τόσο υψηλότερο είναι το ποσοστό επιδότησης. Αυτό ξεκινά από 25% και ανεβαίνει κατά 5% ανά παιδί.

Τα επιδοτούμενα είδη των κατοικιών
Τα είδη των κατοικιών που μπορούν επιδοτηθούν από το Πρόγραμμα είναι: η μονοκατοικία , η πολυκατοικία για το τμήμα της που αφορά στο ως σύνολο των διαμερισμάτων του κτηρίου και το μεμονωμένο διαμέρισμα.
Οι εργασίες για να είναι επιλέξιμες από το Πρόγραμμα, θα πρέπει να προκύπτουν βάσει των συστάσεων του Ενεργειακού Επιθεωρητή και θα αφορούν αποκλειστικά τις ακόλουθες τρεις κατηγορίες επιλέξιμων παρεμβάσεων:
  • Αντικατάσταση κουφωμάτων (πλαίσια / υαλοπίνακες) και τοποθέτηση συστημάτων σκίασης.
  • Τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κέλυφος του κτηρίου συμπεριλαμβανομένου του δώματος / στέγης και της πιλοτής.
  • Αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και παροχής ζεστού νερού χρήσης.
Με την ολοκλήρωση της συλλογής του συνόλου των απαιτούμενων δικαιολογητικών, υποβάλλεται αίτηση σε συμβαλλόμενη Τράπεζα. Σε περίπτωση πολυκατοικίας ως σύνολο κτηρίου υποβάλλεται αρχικά αίτηση από εκπρόσωπο της πολυκατοικίας και εν συνεχεία το σύνολο των αιτήσεων των ιδιοκτητών στην ίδια τράπεζα.
Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να αναθέσει την υποβολή της αίτησης, την παρακολούθηση της υλοποίησης των παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας και ολοκλήρωσης του έργου συμπεριλαμβανομένης της προσκόμισης των δικαιολογητικών έως την τελική εκταμίευση σε σύμβουλο έργου.
Προτεραιότητα, εφόσον το επιθυμούν, οι περίπου 35.000 πολίτες που είχαν υποβάλλει φάκελο στο προηγούμενο ΕΣΠΑ, αλλά δεν πρόλαβαν να χρηματοδοτηθούν λόγω του ότι τέλειωσαν τα διαθέσιμα κονδύλια.
Αξίζει να αναφερθεί ότι κατά το προηγούμενο ΕΣΠΑ η χρηματοδότηση του προγράμματος ανήλθε στα 550 εκατ. ευρώ και εντάχθηκαν σε αυτό περίπου πενήντα χιλιάδες νοικοκυριά.
Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του αρμόδιου υφυπουργού για το ΕΣΠΑ, κ. Αλέξη Χαρίτση, θα υπάρξει και παράλληλο πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση και την εξοικονόμηση ενέργειας σε δημόσια και δημοτικά κτίρια.

Πηγή: www.dikaiologitika.gr