Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

Στ. Καλογιάννης κατά Υπουργείου Περιβάλλοντος: Το κατηγορεί για προκλητική αδράνεια για Ρυθμιστικό, ΠΔ Παμβώτιδας και Χωροταξικό (εντάξεις κλπ)

Αναγνωρίζει ότι «Έχουν γίνει εκατοντάδες συζητήσεις την τελευταία δεκαετία, συσκέψεις επί συσκέψεων, δόθηκαν βεβαιώσεις από πολλούς Υπουργούς, αλλά…»
Στα παλιά του πολιτικά “λημέρια” εστιάζει την κριτική του ο πρώην υπουργός κ. Σταύρος Καλογιάννης και κατηγορεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος, ότι δείχνει προκλητική αδράνεια σε πολεοδομικά και χωροταξικά ζητήματα των Ιωαννίνων.
Θεωρώντας προφανώς ότι οι πολίτες είναι πάρα πολύ ευχαριστημένοι και ικανοποιημένοι από την δική του συμβολή στην προώθηση των ζητημάτων αυτών κατά την περίοδο που ήταν υπουργός και βουλευτής, νοιώθει κάθε δικαίωμα να ασκήσει έντονη κριτική στην τωρινή πολιτική του υπουργείου.
Συγκεκριμένα όπως υποστηρίζει ο υποψήφιος για υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ Σταύρος Καλογιάννης, ο ρόλος του χωρικού σχεδιασμού είναι πολύ σημαντικός σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, για την επίτευξη...
χωρικής και κοινωνικής συνοχής, την ισόρροπη και ορθολογική χωρική οργάνωση, με σεβασμό στο περιβάλλον και ανάδειξη του τοπίου.

Και συνεχίζει λέγοντας: «Αυτός ο σχεδιασμός όμως στη χώρα μας παρουσιάζει μεγάλες εκκρεμότητες. Ειδικότερα:
Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό: Τα Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια, από τη διετία 2008 – 2009 που εγκρίθηκαν, αποδείχθηκαν στην πράξη πολύ πετυχημένα. Χρειάζονται όμως αναθεώρηση σε ορισμένα σημεία, λόγω της συνεχιζόμενης ύφεσης της οικονομίας, που αλλάζει καθημερινά τα δεδομένα. Το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε τo 2015, για τυπικούς λόγους, το Ειδικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό. Έκτοτε το Υπ. Περιβάλλοντος δεν έχει κινήσει καμία διαδικασία εκπόνησης νέου Πλαισίου κι έτσι ο Τουρισμός, η ναυαρχίδα της εθνικής οικονομίας, μένει ουσιαστικά χωρίς επικαιροποιημένες κατευθύνσεις, δυσκολεύοντας πολύ όσους επιχειρούν να υλοποιήσουν νέες επενδύσεις, μικρές ή μεγάλες, οι οποίοι έχουν επί πλέον να αντιμετωπίσουν και τις χονδροειδείς ιδεοληψίες των κυβερνώντων.
Περιφερειακά Χωροταξικά Πλαίσια: Τα Περιφερειακά Πλαίσια αποτελούν προνομιακό εργαλείο χωροταξικού σχεδιασμού διεθνώς. Η σημασία τους για την ισόρροπη και αειφόρο περιφερειακή ανάπτυξη είναι μεγάλη. Είχαν εγκριθεί προ δεκαπενταετίας, την περίοδο 2002 – 2003 και έχουν ξεπεραστεί προ πολλού, ενώ δεν έχουν συμβατότητα με το Γενικό Χωροταξικό Πλαίσιο και τα Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια, που εγκρίθηκαν μεταγενέστερα. Η διαδικασία αναθεώρησής τους ξεκίνησε το 2012 και στα τέλη του 2015 είχαν ολοκληρωθεί όλες οι σχετικές διαδικασίες. Έκτοτε βρίσκονται στο Υπ. Περιβάλλοντος και επί 1 ½ χρόνο αναμένεται η θεσμοθέτησή τους.
Ρυθμιστικά Σχέδια ή Τοπικά Χωρικά Σχέδια (ΤΧΣ) όπως ονομάζονται πλέον βάσει του Ν. 4269/2014 περί «βιώσιμης ανάπτυξης». Τις μελέτες των Ρυθμιστικών για τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τη Λάρισα, το Βόλο, τα Ιωάννινα, τις παραδώσαμε ολοκληρωμένες το 2009! Έκτοτε, ουδεμία Κυβέρνηση, ουδείς Υπουργός Περιβάλλοντος τόλμησε να ασχοληθεί με τη θεσμοθέτησή τους, βάζοντας τάξη στον αστικό και περιαστικό χώρο. Είναι προφανές ότι η ασυδοσία αρέσει στους πολλούς. Ενώ λοιπόν ό Ν.4269/2014 είχε ψηφιστεί προ τριετίας, ουδέποτε εφαρμόστηκε και αντικαταστάθηκε πρόσφατα με τον Ν. 4447/2016, με αποτέλεσμα να εκκρεμεί ακόμα η έκδοση των προδιαγραφών εκπόνησης των μελετών των ΤΧΣ! Για να γίνει αυτό κατανοητό επισημαίνω ότι, εάν οποιαδήποτε δημοτική Αρχή θελήσει να τροποποιήσει ένα υφιστάμενο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ή ΣΧΟΟΑΠ) ή να κινήσει τις διαδικασίες εκπόνησης ΤΧΣ σε επίπεδο Καλλικρατικού Δήμου, δεν μπορεί να το κάνει. Αναρωτιέμαι, για παράδειγμα, σε ποιά θεσμική βάση θα στηριχθεί ο Δήμος Ιωαννιτών για τον «μετασχηματισμό» του παραλίμνιου μετώπου της πόλης που επιχειρεί, χωρίς εγκεκριμένο Περιφερειακό Χωροταξικό Ηπείρου και χωρίς Τοπικό Χωρικό Σχέδιο Ιωαννίνων.
Χρήσεις γης: Η σημερινή Κυβέρνηση κατήργησε το 2016 την ταξινόμηση και το περιεχόμενο των χρήσεων γης που είχαν θεσμοθετηθεί με τον Ν.4269/2014 και επανέφερε σε ισχύ, για τον πολεοδομικό σχεδιασμό, τις χρήσεις που ίσχυαν το 1987, δηλαδή προ τριακονταετίας! Τώρα έχει θέσει σε διαβούλευση το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος «Κατηγορίες και περιεχόμενο χρήσεων γης», που προβλέπει 15 γενικές κατηγορίες χρήσεων γης οι οποίες είναι σχεδόν όμοιες με τις καταργηθείσες, με μικρές διαφοροποιήσεις στην ονομασία τους. Ίσως η μόνη διαφορά είναι ότι πλέον θα επιτρέπεται η εγκατάσταση σταθμών βάσης κινητής τηλεφωνίας σε όλες τις γενικές κατηγορίες χρήσεων, ακόμη και σε περιοχές αποκλειστικής κατοικίας.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα Ιωάννινα, εκκρεμεί, πέρα από το Περιφερειακό Χωροταξικό Ηπείρου και το Ρυθμιστικό/ΤΧΣ Ιωαννίνων, και το Προεδρικό Διάταγμα της Παμβώτιδας. 
Έχουν γίνει εκατοντάδες συζητήσεις την τελευταία δεκαετία, συσκέψεις επί συσκέψεων, δόθηκαν βεβαιώσεις από πολλούς Υπουργούς (που αποδείχθηκε ότι δεν είχαν ιδέα επί του θέματος) για την άμεση έκδοσή του, αυτοαποκαλούμενοι οικολόγοι πέρασαν από τη θέση του Υπ. Περιβάλλοντος, αλλά ουδείς αξιώθηκε να βάλει την υπογραφή του, δίνοντας λύση σ’ αυτή τη μεγάλη περιβαλλοντική εκκρεμότητα.
Το Υπ. Περιβάλλοντος οφείλει, επιτέλους, χωρίς άλλη καθυστέρηση, να θεσμοθετήσει τις προαναφερόμενες χωροταξικές και περιβαλλοντικές ρυθμίσεις, πόσο μάλλον που δεν κοστίζουν ούτε ένα ευρώ, ενώ οι επιπτώσεις τους στην οικονομία, στην περιφερειακή ανάπτυξη και στο περιβάλλον θα είναι άμεσες και ουσιαστικές»