Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

Φίλιππος Καλαμάρας: Έκθεση α με θέμα: «Πάντων μέτρον άνθρωπος»

Το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών διοργανώνει από τη Δευτέρα 27 Μαρτίου έως την Πέμπτη 20 Απριλίου αναδρομική έκθεση γλυπτικής του Φίλιππου Καλαμάρα με θέμα: «Πάντων μέτρον άνθρωπος».Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στον εκθεσιακό χώρο του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών Ώρες λειτουργίας: 11 π.μ. – 1 μ.μ. και 6-9 μ.μ. ΕΚΤΟΣ ΑΡΓΙΩΝ.  
Πάντων, μέτρον Άνθρωπος
«Η περίφηµη φράση, «πάντων χρηµάτων µέτρον ἐστίν ἄνθρωπος, τῶν µέν ὄντων ὡς ἔστιν, τῶν δέ οὐκ ὄντων ὡς οὐκ ἔστιν», µε την οποία ο Πρωταγόρας διακηρύττει ότι µέτρο για όλα τα πράγµατα είναι ο άνθρωπος – και μόνον ο άνθρωπος, ήταν το...
έναυσμα για να ξεκινήσω μια καινούρια σειρά έργων και ταυτόχρονα η γέφυρα μεταξύ δυο πολύ διαφορετικών προσεγγίσεων σε σχέση με τη δημιουργική μεθοδολογία στη δουλειά μου. Από τη μια πλευρά είναι τα έργα σε μάρμαρο, τα οποία δουλεύονται με πολύ μεγάλη ακρίβεια και με βάση ακριβή προπλάσματα ή μακέτες, και από την άλλη η σειρά «χρηστικής γλυπτικής» στο ξύλο, για την οποία υπάρχει μεν μια σχεδιαστική μελέτη αλλά επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τη βιολογική φόρμα ενός πρώην ζωντανού οργανισμού, του δέντρου, τον οποίο μας προσφέρει η φύση.

Το μέσον του ανθρώπου για να προσεγγίσει την ατέρμονη δημιουργικότητα της φύσης είναι η Τέχνη. Είναι το μέσον που μετασχηματίζει την πρώτη ύλη που προσφέρει η Φύση στο «μέτρον» του ανθρώπου, δηλαδή σε ανθρώπινη κλίμακα, ώστε να παράγει έργα ή χρηστικά αντικείμενα. Με αυτό το έναυσμα δούλεψα τις έντονες φυσικές φόρμες που προσφέρει η φύση, μετασχηματίζοντάς τες σε γλυπτικές φόρμες με παράλληλες χρηστικές προεκτάσεις. Το «μέτρον» είναι μια διπλή διαδικασία εσωτερίκευσης – εξωτερίκευσης για τον καλλιτέχνη. Ως εσωτερική διαδικασία για την κατανόηση του εξωτερικού ερεθίσματος της πρώτης ύλης που προσφέρει η φύση, και προς τα έξω ως το δημιουργικό αποτέλεσμα το οποίο προκύπτει από αυτήν τη διαδικασία. Τελικός αποδέκτης αυτής της δημιουργικής διεργασίας είναι ο θεατής, δημιουργώντας έτσι ένα τρίπολο Φύση – Καλλιτέχνης – Θεατής/αποδέκτης» 

Σύντομο Βιογραφικό
Ο Φίλιππος Καλαμάρας εργάζεται ως Γλύπτης και διδάσκει ως υπεύθυνος του εργαστηρίου Τρισδιάστατων Εφαρμογών/Installation και Διακοσμητικής στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων  Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών της Φλώρινας. Δίδαξε Ψηφιακές Μορφές Τέχνης από το 2006 – 2011 στο ίδιο Τμήμα. Έχει πτυχίο Γλυπτικής από το Loughborough University School of Art and Design στην Αγγλία και Master στην Σύγχρονη Τέχνη και την Θεωρία της Τέχνης από την Σχολή Καλών Τεχνών του Εδιμβούργου, στη Σκωτία. Παίρνει μέρος σε συμπόσια μαρμαρογλυπτικής και έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει πραγματοποιήσει αναδρομική ατομική έκθεση στο Αρχείο Ιστορίας και Τέχνης στην Καισάρεια Κοζάνης. Επίσης, έχει κάνει εισηγήσεις σε συνέδρια και δημοσιεύει τακτικά σε περιοδικά και εκδόσεις τέχνης. Μέλος του Δ.Σ. και υπεύθυνος εκδόσεων του Ιδρύματος Δημητρίου Καλαμάρα, Εθνικό Κληροδότημα που έχει ως βασικό σκοπό την προαγωγή της καλλιτεχνικής παιδείας και την έρευνα στην Διδακτική Μεθοδολογία της Τέχνης.