Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017

Τι συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Ζαγορίου

Τα προβλήματα που ανακύπτουν από τη ανάρτηση των Δασικών Χαρτών, το πρόσφατο περιστατικό λαθροθηρίας, με την εξόντωση 6 αγριόγιδων στο Τσεπέλοβο, αλλά και η πτώση βράχων στην αρχή του μονοπατιού στην Αγία Παρασκευή στη χαράδρα του Βίκου, απασχόλησαν διεξοδικά το Δημοτικό Συμβούλιο Ζαγορίου, στην συνεδρίαση της 23ης Φεβρουαρίου.
Τα θέματα αυτά τέθηκαν κατά την ενημέρωση του Σώματος από τον Δήμαρχο Βασίλη Σπύρου και αναπτύχθηκε γόνιμος διάλογος με τις παρεμβάσεις...
των συμβούλων της μειοψηφίας.

Σοβαρά προβλήματα από τους Δασικούς Χάρτες
Σε ότι αφορά του Δασικούς χάρτες ο Δήμαρχος Βασίλης Σπύρου ενημέρωσε για τις μέχρι τώρα διαπιστώσεις και επισημάνσεις για το Ζαγόρι, αλλά και για τις παρεμβάσεις από πλευράς Περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη (και της ΕΝΠΕ) καθώς και Περιφερειακού Συμβουλίου, το οποίο ζήτησε εξάμηνη αναστολή για την ανάρτηση που έγινε στις 10 Φεβρουαρίου.
Επίσης αναφέρθηκε και στις ανακοινώσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτ. Μακεδονίας (σχετική ενημερωτική εκδήλωση έγινε το μεσημέρι της Παρασκευής στα Γιάννινα) για το μείζον αυτό ζήτημα.
Διευκρινίστηκε ότι, ναι μεν οι χάρτες αφορούν τον χαρακτηρισμό των εκτάσεων και όχι το ιδιοκτησιακό το οποίο θα λυθεί με το Κτηματολόγιο που θα ακολουθήσει (επιπλέον πρόβλημα για τις λεγόμενες «νέες χώρες» όπως είναι η περιοχή μας, αφού δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας από την απελευθέρωση και μετά) , αλλά αν χαρακτηριστούν δασικές και δάση οι εκτάσεις που είχαν άλλη χρήση στο παρελθόν θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα και για το Δήμο και για ιδιοκτήτες.
Πρόβλημα δημιουργείται και με τους βοσκοτόπους που αφορούν άμεσα τους κτηνοτρόφους, αν χαρακτηρίζονται ως δασικές πολλές από αυτές τις εκτάσεις, θα βρεθούν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, αφού με βάση αυτούς δίνονται οι επιδοτήσεις. Το θέμα έθεσε και ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Αρβανίτης, εκπροσωπώντας και τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Ζαγορίου, αλλά και ο Λεωνίδας Τσουμάνης εστιάζοντας στις αλπικές εκτάσεις που αποτελούν βοσκότοπους ζητώντας να διευκρινιστεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση αν αποτελούν δασικές ή χορτολιβαδικές.
Οι Δασικοί Χάρτες, όπως είπε ο Δήμαρχος, στηρίχτηκαν σε αεροφωτογραφίες του 1945 ή του 1960 συγκρινόμενες με πολύ πιο πρόσφατες με αποτέλεσμα καλλιεργήσιμες εκτάσεις, αγροκτήματα και βοσκότοποι που εγκαταλείφθηκαν με το πέρασμα των χρόνων να έχουν τη μορφή δασικών ή δασών.
Επίσης, όπως ανέφερε ο Δήμαρχος προκύπτει, από την πρώτη «ανάγνωση» των χαρτών, ζήτημα με τα όρια των οικισμών, αφού νόμιμα κτίσματα εμφανίζονται εκτός αυτών. Το ίδιο επισήμανε και ο δημοτικός σύμβουλος Λεωνίδας Τσουμάνης.
Ο κ. Σπύρου, απαντώντας και σε προτάσεις συμβούλων της μειοψηφίας, σημείωσε ότι ο Δήμος θα παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα ενημερώνεται επί του θέματος και πρότεινε να γίνει ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου μόλις συγκεντρωθούν τα απαραίτητα στοιχεία, ή να οργανωθεί συνάντηση με εκπροσώπους της Διεύθυνσης Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για να ενημερωθούν οι φορείς και οι κάτοικοι του Ζαγορίου.
Η προθεσμία για την υποβολή ενστάσεων επί όσων περιέχονται στους αναρτημένους Δασικούς Χάρτες (μόνο ηλεκτρονικά) ήδη «τρέχει» από σήμερα 24 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει δυο μήνες, ενώ οι κάτοικοι εξωτερικού θα έχουν περιθώριο μέχρι 15 Μαΐου. Πάντως το κόστος για ενστάσεις είναι υψηλό.
Καταδίκη της εξόντωσης των αγριόγιδων
Οργή και αποτροπιασμό προκαλεί η εξόντωση των έξι αγριόγιδων, που αποτελούν προστατευόμενο είδος, στην περιοχή του Τσεπελόβου από λαθροθήρες το πρωί της περασμένης Τρίτης.
Το θέμα συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο οι παρατάξεις του οποίου καταδίκασαν αυτή την ενέργεια που, αφενός εξαφανίζει τα εναπομείναντα αγριόγιδα της Τύμφης και, αφετέρου προσβάλλει την περιοχή τους κατοίκους της. Ιδιαίτερα, δε, τους νομοταγείς κυνηγούς οι οποίοι στην μεγάλη τους πλειοψηφία σέβονται την ύπαρξη και προστασία αυτού του απειλούμενου σπάνιου είδους που κοσμεί την πανίδα της περιοχής. «Πρόκειται για αρνητική διαφήμιση της περιοχής», είπε στην τοποθέτηση του ο Δήμαρχος προσθέτοντας ότι το αγριόγιδο είναι ένα προστατευόμενο είδος και στο Ζαγόρι ζουν τα περισσότερα εναπομείναντα άτομα. «Δεν πρέπει μόνο να καταδικάσουμε το γεγονός, αλλά να προσπαθήσουμε όλοι να είναι το τελευταίο κρούσμα», είπε ο κ. Σπύρου και αναφέρθηκε και στις ενέργειες των αρμοδίων υπηρεσιών και αρχών που εμπλέκονται στη διαλεύκανση της υπόθεσης. Το περιστατικό καταδίκασε και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γαβριήλ Παπαναστασίου, σημειώνοντας ότι παρόμοιο δεν είχε συμβεί στο Ζαγόρι, ενώ ζήτησε να είναι όλοι προσεκτικοί σε ότι αφορά την προστασία του πανέμορφου αγριόγιδου της περιοχής.
Προέχει η ασφάλεια των επισκεπτών στο μονοπάτι Αγίας Παρασκευής
Για την πτώση βράχων στην θέση «Ασκηταριά» στην είσοδο του μονοπατιού προς τη χαράδρα Βίκου-Αώου, στο μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής, ο Δήμαρχος Βασίλης Σπύρου ενημέρωσε το Σώμα ως προς την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Τα βράχια έχουν κλείσει το μονοπάτι και πρώτο μέλημα είναι η απομάκρυνση και ο έλεγχος από ειδικούς για να εκτιμηθεί η επικινδυνότητα ή μη της διέλευσης.
Το πρόβλημα δημοσιοποιήθηκε με έγγραφο του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου προς τους αρμόδιους φορείς και άμεσα επιλήφθηκε το καθ΄ ύλην αρμόδιο Δασαρχείο Ιωαννίνων.
Ο ίδιος ο Δήμαρχος, η αντιδήμαρχος Αγγελική Ράπτη και ο εντεταλμένος Σύμβουλος Μιχάλης Βλάχος, αλλά και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νίκος Βρακότας, μετέβησαν άμεσα στο σημείο με στελέχη του Δασαρχείου και εκτίμησαν την κατάσταση.
Το Δασαρχείο απαγόρευσε την είσοδο στο μονοπάτι τοποθετώντας τις γνωστές ταινίες και σχετικές πινακίδες για να ενημερώνονται οι επισκέπτες. Ο Δήμαρχος συζήτησε το πρόβλημα με τον ηγούμενο της Μονής Σεραφείμ Καχριμάνη, δεδομένου ότι οι βράχοι έπεσαν εντός έκτασης που ανήκει σε αυτή και ζήτησε ήδη από το ΙΓΜΕ να στείλει γεωλόγο για να εξετάσει το φαινόμενο και να αποφανθεί για το πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.
Πάντως, σε πρώτη φάση πρέπει να γίνει η απομάκρυνση των βράχων, έργο αρκετά δύσκολο λόγω της έλλειψης πρόσβασης για μηχανήματα. «Είναι σημαντικό για το Δήμο να λυθεί το πρόβλημα γιατί πολλοί επισκέπτες πηγαίνουν στη θέση «Ασκηταριά» για θέαση», είπε ο Δήμαρχος.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γαβριήλ Παπαναστασίου υπενθύμισε στο Σώμα το δυστύχημα που είχε γίνει με θύμα μια επισκέπτρια στο ίδιο μονοπάτι προ ετών, επί Δημαρχίας του και ζήτησε να ληφθούν μέτρα για αποφυγή ατυχημάτων και αντιμετώπισης του προβλήματος από κάθε αρμόδιο με τη συνδρομή και του Δήμου.
Εν κατακλείδι, το Δημοτικό Συμβούλιο εκτίμησε ότι προέχει η ασφάλεια των επισκεπτών και ως εκ τούτου η απαγόρευση εισόδου στο μονοπάτι αποτελεί ορθή επιλογή μέχρι να βρεθεί λύση στο πρόβλημα.