Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

ΠΑΜΕ: Μόνο δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει να καθαρίζουν στους δήμους

Διαμαρτύρεται επειδή στο Δήμο Ιωαννιτών θα υπάρχουν στην καθαριότητα και ιδιωτικοί υπάλληλοι
Διαφωνεί το ΠΑΜΕ ΟΤΑ Ιωαννίνων  στο να απασχολούνται στην καθαριότητα των δήμων και ιδιωτικοί υπάλληλοι.
Έτσι με ανακοίνωση του διαμαρτύρεται επειδή ο Δήμος Ιωαννιτών αντί να προσλάβει δημοτικούς υπαλλήλους, αναθέτει σε ιδιώτες την αποκομιδή των απορριμμάτων σε ορισμένες δημοτικές ενότητες, θεωρώντας προφανώς ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι κάνουν καλύτερα αυτή την εργασία.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΠΑΜΕ αναφέρει:...

«Στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων, η δημοτική αρχή με τις παρατάξεις που στηρίζονται από τη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ, ενέκριναν ομόφωνα την αναμόρφωση του προϋπολογισμού για το έτος 2017, που ανάμεσα στα άλλα περιλαμβάνει και πληρωμές 162.200 και 90.800 ευρώ για την παραχώρηση σε ιδιώτες της αποκομιδής απορριμμάτων στις Δημοτικές Ενότητες Ανατολής και Περάματος αντίστοιχα, που μέχρι τώρα γίνεται από τις Υπηρεσίες του Δήμου.
Η χθεσινή απόφαση είναι αποτέλεσμα της πολιτικής των μηδενικών προσλήψεων που ακολούθησαν η σημερινή δημοτική αρχή και οι προηγούμενες στον τομέα της καθαριότητας επί 6 χρόνια στον ενοποιημένο πλέον Δήμο Ιωαννιτών. Μεθοδευμένα και σταθερά, καταργούνταν κενές οργανικές θέσεις στην καθαριότητα και δεν προκηρύσσονταν προσλήψεις για τους εργαζόμενους που συνταξιοδοτούνταν. Όταν επιτέλους το 2016 μπροστά στο τεράστιο αδιέξοδο που διαμορφώθηκε, προκηρύχθηκαν θέσεις για προσλήψεις, «διαδικαστικά προβλήματα» δεν επέτρεψαν πάλι να προχωρήσουν οι προσλήψεις.
Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας προσπάθησε να κάνει το μαύρο άσπρο, αποδίδοντας με περισσή προκλητικότητα την προωθούμενη ιδιωτικοποίηση στην επίσχεση εργασίας που αναγκάστηκαν να κάνουν οι 10 απλήρωτοι εργάτες στην καθαριότητα. Πρόκειται για αστεία δικαιολογία, αφού η διοίκηση του Δήμου έχει ήδη προβεί στην πρόσληψη 15 ακόμα συμβασιούχων εργατών καθαριότητας. Ομοίως, ο δήμαρχος έφτασε στο σημείο να μιλά για προστασία του δημόσιου χαρακτήρα στην αποκομιδή, ενώ έφερνε για ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο την απόφαση που ανοίγει την κερκόπορτα για την πλήρη ιδιωτικοποίηση στον τομέα της καθαριότητας του Δήμου .
Η παραχώρηση της αποκομιδής απορριμμάτων σε ιδιώτες εντάσσεται στο πλαίσιο του «μικρού και ευέλικτου κράτους» στην υπηρεσία του μεγάλου κεφαλαίου, που από κοινού στηρίζουν η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Η ιδιωτικοποίηση δεν θα ωφελήσει σε καμιά περίπτωση το λαό, αφού η δημοτική αρχή δεν πρόκειται να μειώσει τα ανταποδοτικά τέλη στις συγκεκριμένες Δημοτικές Ενότητες. Κερδισμένοι θα είναι και πάλι μόνο οι ιδιώτες που θα αναλάβουν την αποκομιδή. Όσο για το επιχείρημα που προβάλλεται ότι το κόστος για το δήμο θα μειωθεί αν την αποκομιδή την αναλάβει εργολάβος, είναι έωλο, δεδομένου ότι κάτι τέτοιο προϋποθέτει, μειωμένα δρομολόγια των απορριμματοφόρων, κακή συντήρηση των οχημάτων και βεβαίως, μισθούς πείνας ή και ανασφάλιστη εργασία για τους εργαζόμενους. Με τον τρόπο αυτό, ανοίγουν νέα πεδία κερδοφορίας για μεγαλοεπιχειρηματίες, που βλέπουν μέσα στην κρίση τα κεφάλαιά τους να λιμνάζουν. Έτσι επιτυγχάνεται η περίφημη ανάπτυξη προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου.
Ευθύνες φέρει και η πλειοψηφία του Συλλόγου εργαζόμενων ΟΤΑ, που αποφεύγει έως τώρα να καταγγείλει ανοιχτά τις μεθοδεύσεις της Δημοτικής Αρχής, μολονότι ο πρόεδρος του Συλλόγου γνώριζε για αυτές πριν τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Η πλειοψηφία του Συλλόγου αρνείται να συσπειρώσει δυνάμεις αντίστασης απέναντι στις ιδιωτικοποιήσεις. Απεναντίας, επικαλείται τον κίνδυνο των ιδιωτικοποιήσεων μόνο ως μέσο πίεσης και εκφοβισμού των εργαζομένων, προκειμένου να συναινέσουν στη μεγαλύτερη εντατικοποίηση της δουλειάς.

Για τους εργάτες στην καθαριότητα η μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και η πρόσληψη επιπλέον νέου μόνιμου προσωπικού αποτελεί μονόδρομο. Καλούμε τώρα τη δημοτική αρχή και τις παρατάξεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ στο Δημοτικό Συμβούλιο να πάρουν πίσω την απόφασή τους»