Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

Πράσινο φως για εγκατάσταση συστήματος μέτρησης ατμοσφαιρικών ρύπων

Την υποβολή πρότασης από την Περιφέρεια για την ανάπτυξη συστήματος μέτρησης ατμοσφαιρικών ρύπων, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Ήπειρος 2014-2020" , ενέκρινε στη συνεδρίαση του το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου.
Ήδη έχει εκδοθεί σχετική πρόσκληση από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Ηπείρου, στο πλαίσιο του...
Άξονα Προτεραιότητας 2 "Προστασία του περιβάλλοντος και αειφόρος ανάπτυξη", ο οποίος συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Σημειώνεται ότι στους δυνητικούς δικαιούχους για την υποβολή προτάσεων έργων περιλαμβάνεται μόνο η Περιφέρεια Ηπείρου, ενώ η ενδεικτική κατανομή συγχρηματοδοτούμενης δημόσιας δαπάνης είναι 150.000 €.

Στο πλαίσιο της πρόσκλησης παρέχεται η δυνατότητα χρηματοδότησης:
  • του απαραίτητου εξοπλισμού των σταθμών μέτρησης της ποιότητας της ατμόσφαιρας
  • του κόστους λειτουργίας τους με τις προβλεπόμενες προδιαγραφές για όλη την περίοδο υλοποίησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος μέχρι τις 31/12/2023.
Στα Ιωάννινα είναι ήδη εγκατεστημένος από το 2008 ένας σταθμός μέτρησης της ποιότητας της ατμόσφαιρας (στην περιοχή της Κιάφας), όμως απαιτείται η ύπαρξη ενός δικτύου σταθμών, οι οποίοι να απεικονίζουν με μεγαλύτερη αξιοπιστία τις συγκεντρώσεις των αέριων και σωματιδιακών ρύπων στον αστικό ιστό.
Οι μετρήσεις, όπως εξήγησε η κ. Τ. Καλογιάννη, πραγματοποιούνται από την Περιφέρεια Ηπείρου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με το οποίο έχει υπογραφεί Προγραμματική σύμβαση. Το αντίστοιχο θα γίνει και με το νέο σύστημα που θα τοποθετηθεί.