Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

Γιορτάστηκε η 104η επέτειος απελευθέρωσης στην Κόνιτσα, παρουσία του Δημήτρη Βίτσα

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Δημήτρης Βίτσας, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή, παρέστη σήμερα στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 104η επέτειο από την απελευθέρωση της Κόνιτσας. 
Ο ΑΝΥΕΘΑ στο χαιρετισμό που απηύθυνε τόνισε: «Νιώθω ιδιαίτερη τιμή που βρίσκομαι εδώ...
σαν εκπρόσωπος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, σ' ένα τόπο ιστορικό, σ' ένα τόπο που έχει υμνηθεί για τον ηρωισμό  των κατοίκων του, για τον ηρωισμό των Ελλήνων και των Ελληνίδων, που πότισαν με το αίμα της ελευθερίας αυτά τα χώματα.

Πρόθεσή μου δεν είναι να κάνω μια ιστορική αναδρομή αλλά να υπενθυμίσω τις διαχρονικές αξίες της αυταπάρνησης και της θυσίας για το αγαθό της ελευθερίας. Πρέπει να τονίσω, ότι το γεγονός της απελευθέρωσης της Κόνιτσας, δεν έχει μόνο ιστορικό χαρακτήρα αλλά έχει και ένα συμβολικό χαρακτήρα, είναι μια  υπενθύμιση.
Πρώτο, πως λίγοι άνθρωποι, που όμως έχουν πίστη και έχουν μεγαλείο ψυχής, μπορούν να νικήσουν τους πολλούς που προσπαθούν να τους υποδουλώσουν. Το πάθος για το δικαίωμα του ανθρώπου να ζει ελεύθερος και η αγάπη για τη ζωή με αξιοπρέπεια, δημιουργεί αυτό το απόθεμα ψυχής.
Δεύτερο, αυτή η προσπάθεια αποτελεί σημείο αναφοράς για τα αποτελέσματα που μπορούν να επιτευχθούν - είναι και μια υπενθύμιση για εμάς και τους ακόμα νεώτερους που ζούμε σε αυτή τη χώρα - μέσα από συντονισμένες προσπάθειες, μέσα από μια ενότητα η οποία θα έχει και στόχους.
Όλοι γνωρίζουμε, ότι τέτοια μέρα, πριν 104 χρόνια, ο λοχαγός Παπανικολάου, τον οποίο σήμερα θα τιμήσουμε με τα αποκαλυπτήρια της προτομής του, μπήκε στην πόλη ως απελευθερωτής και έτυχε μιας πολύ μεγάλης και συγκινητικής υποδοχής.
Όλοι γνωρίζουμε, ότι αυτά τα 104 χρόνια, η χώρα μας πέρασε πολλά, πολλές δυσκολίες, πολλά προβλήματα αλλά προχωρήσαμε. Κλείσαμε πληγές, εμείς οι Έλληνες και οι Ελληνίδες, εθνικού διχασμού. Κλείσαμε πληγές κατοχής από τις ναζιστικές δυνάμεις. Κλείσαμε πληγές εμφυλίου πολέμου. Δείξαμε στον κόσμο, πως πατριωτισμός για εμάς, είναι να αγαπάς την πατρίδα σου, χωρίς μίσος ή υποχθόνιες σκέψεις για τις πατρίδες των άλλων λαών, με αγάπη και σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή, πέρα από φύλο, χρώμα, φυλή, καταγωγή.
Εσείς εδώ στην Κόνιτσα, είστε η απόδειξη της αλληλεγγύης και της φιλοξενίας σε ανθρώπους που ξέφυγαν από τη φρίκη και τη δίνη του πολέμου. Μάθαμε κι εμείς μέσα από δυσκολίες και αγώνες, στην πράξη, πως δημοκράτης είναι ο άνθρωπος που υπερασπίζεται τις ιδέες και τις απόψεις του με πλήρη, όμως, σεβασμό αλλά και δυνατότητα άσκησης του δικαιώματος κάθε ανθρώπου να κάνει το ίδιο.
Επειδή λοιπόν αγαπάμε την πατρίδα μας, χωρίς διεκδικήσεις, χωρίς μίσος για τις πατρίδες των άλλων. Επειδή θέλουμε να ζούμε με δημοκρατία και ελεύθερη έκφραση. Επειδή δίνουμε πρώτη θέση στην ανθρώπινη ζωή, την αξιοπρέπεια, το σεβασμό και την αλληλεγγύη.
Για αυτά τα επειδή, για αυτό το λόγο και υπερασπιζόμαστε με αποφασιστικότητα την εθνική μας κυριαρχία και ανεξαρτησία και στέλνουμε παντού το μήνυμα που πρέπει να ακούσουν καλά.
Θέλουμε να ζούμε ειρηνικά, θέλουμε να ζούμε με αλληλεγγύη, αλλά είμαστε και θα είμαστε πάντα έτοιμοι.
Σε πείσμα των καιρών η ελληνική συνείδηση ούτε σβήνει  ούτε ξεχνά. Κρατάει ζωντανή την κληρονομιά και την παράδοση των προγόνων μας, όχι ως προγονοπληξία αλλά ως ένα ζωντανό παράδειγμα, που οδηγεί τη νέα μας ταυτότητα, τη νέα μας σκέψη που έρχεται από πολύ μακριά και θα πάει πολύ μακριά, σαν ένα δηλαδή, από τα πιο ένδοξα αλλά και πιο ματωμένα ίσως κομμάτια της ιστορίας.
Με την παρουσία όλων μας εδώ, ας δώσουμε την υπόσχεση στον αγώνα για το ύψιστο αγαθό της ελευθερίας, της ανθρώπινης αλληλεγγύης, τον ύψιστο σεβασμό και την αγάπη στην πατρίδα».

Απευθυνόμενος στο δήμαρχο Κόνιτσας κ. Ανδρέα Παπασπύρου και απαντώντας στα ζητήματα που αυτός έθεσε, ο ΑΝΥΕΘΑ ανέφερε πως υπάρχει θετική εισήγηση του ΓΕΣ για τη δημιουργία στρατιωτικού μουσείου στην Κόνιτσα, ενώ για το θέμα της φύλαξης των συνόρων και την ενίσχυση του κλίματος ασφάλειας μεταξύ των κατοίκων της περιοχής, διαβεβαίωσε ότι τα αιτήματα αντιμετωπίζονται θετικά και στο μέτρο του δυνατού θα υλοποιηθούν.

Ο ΑΝΥΕΘΑ στη συνέχεια έκανε τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Λοχαγού ΠΖ Παπανικολάου Δημητρίου. Μετά την ολοκλήρωση της τελετής επισκέφθηκε το Κέντρο Φιλοξενίας προσφύγων Κόνιτσας, όπου περιηγήθηκε τους χώρους και ενημερώθηκε σχετικά.

Ο κ. Βίτσας, στη συνέχεια απάντησε σε ερωτήματα των δημοσιογράφων.
Σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα ανέφερε :
Η δική μας η προσπάθεια είναι να είμαστε πάντα έτοιμοι και επιχειρησιακά. Με αυτή την έννοια, τα Γενικά Επιτελεία με τις ασκήσεις, με την εκπαίδευση και με την μόρφωση που παρέχουν στο προσωπικό και με το γεγονός ότι εξελίσσουν και δοκιμάζουν όλα τους τα σενάρια, ενώ δεν ανησυχούν, συγχρόνως προετοιμάζονται. 
Κατανοούμε πάρα πολύ καλά ότι η ένταση που υπάρχει έχει το χαρακτήρα του τεχνητού. Έχει να κάνει με την εσωτερική κατάσταση στη σύμμαχο και γείτονα χώρα και τα προβλήματα που έχει στα ανατολικά της σύνορα. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι εφησυχάζουμε. Βρισκόμαστε με ένα εναργές πνεύμα. Η νηφαλιότητα και η ψυχραιμία μας θα εκφραστεί και εκφράζεται και με την αποφασιστικότητα που φαντάζομαι πως όλοι έχουν καταλάβει. Βεβαίως, συγχρόνως λειτουργούμε και σε διπλωματικό επίπεδο. Το Υπουργείο Εξωτερικών κάνει όλες τις αναγκαίες ενέργειες, οπότε και από αυτή την πλευρά είμαστε έτοιμοι.

Σε ερώτημα για τις πολιτικές εξελίξεις σε Ελλάδα και Ευρώπη και το ενδεχόμενο προσέγγισης με τη σοσιαλδημοκρατία:
Για εμάς είναι πολύ σημαντικό, σε επίπεδο Ευρώπης, να υπάρχει μια αριστερή στροφή της σοσιαλδημοκρατίας. Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι θα πάψει αυτό που υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια, μια σύμπλευση της σοσιαλδημοκρατίας με τους νεοφιλελεύθερους. Το αν αυτό θα γίνει στην Ελλάδα, αφορά περισσότερο τους φορείς που επαγγέλλονται ότι είναι σοσιαλδημοκρατικοί, δεν είναι δικό μας θέμα.  Θεωρώ, όμως, ότι στην Ελλάδα το βασικό ζήτημα είναι το εξής: Με ποιά οικονομική πολιτική, με ποιες συγκεκριμένες πράξεις, θα φύγουμε από την επιτροπεία και από τα μνημόνια, και με αυτή την έννοια θα φύγουμε από την κρίση και συγχρόνως θα συγκροτήσουμε με καλύτερο τρόπο τη δημοκρατία, κρατώντας και τον ευρωπαϊκό μας προσανατολισμό και τις παραδόσεις μας. Αυτό είναι το πιο σημαντικό και σε αυτή την κατεύθυνση, το ζήτημα δεν είναι στο πολιτικό εποικοδόμημα αλλά είναι στην κοινωνική βάση. Αυτό είναι το θέμα και θα το λύσει η ίδια η κοινωνία.

Για τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς:
Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα υπάρχει ούτε ένα ευρώ επιπλέον λιτότητας. Το να έχεις μια διαφορετική δημοσιονομική συνταγή, η οποία θα σε βοηθήσει να βγεις από την κρίση, είναι ένα ζήτημα το οποίο αυτή τη στιγμή διαπραγματευόμαστε. Εκείνο που είναι σίγουρο, όμως, είναι ότι δεν θα προστεθεί λιτότητα. Αυτό σημαίνει πρακτικά, ότι για κάθε περιοριστικό μέτρο, θα πρέπει να υπάρχει ένα αντίστοιχο και ισόποσο ανακουφιστικό μέτρο. Αυτό πάλι σημαίνει, ότι σε αυτή τη διαπραγμάτευση, για εμάς, η βάση είναι αυτοί που έχουν περισσότεροι θιγεί από την ίδια την κρίση. Δηλαδή, να τα λέμε καθαρά και χοντρά, οι πιο φτωχοί, αυτοί που έχουν τις πιο μεγάλες δυσκολίες, αυτοί πρέπει να ενισχυθούν και αν έχετε παρατηρήσει, αυτή η κυβέρνηση σε αυτό το επίπεδο τέτοιες ενέργειες κάνει.

Για την Μεταλλουργική Ηπείρου:

Η Μεταλλουργική Ηπείρου, με βάση τη συμφωνία που είχε κάνει η προηγούμενη κυβέρνηση έχει μπει σε μια διαδικασία εκκαθάρισης εν λειτουργία. Τα πράγματα πηγαίνουν πολύ καλά, μέσα στον τελευταίο χρόνο είναι παραπάνω από το «ίσα βάρκα ίσα νερά» δηλαδή κοιτάζει να βγάζει και κέρδη. Την ίδια στιγμή έχουμε βάλει τις βάσεις, ό,τι έγινε και πέρσι, δηλαδή ό,τι συμβάσεις είχε πέρσι να τις έχει και για το 2017. Εμάς αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να συνεχίσει η ύπαρξή της, να κατοχυρωθούν οι θέσεις εργασίας και να αναπτυχθούν. Η διαδικασία της εκκαθάρισης δεν σημαίνει ούτε μια μέρα κλεισίματος.