Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017

Θαν. Οικονόμου: Ανταπόκριση στην πρόσκληση της Φώφης Γεννηματά, με επιφυλάξεις και ελπίδες

Με ανακοίνωσή του ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο νομό Ιωαννίνων Θανάσης Οικονόμου, δηλώνει ότι θα ανταποκριθεί στην πρόσκληση που απεύθυνε η Πρόεδρος της “Δημοκρατικής Συμπαράταξης” κ. Φώφη Γεννηματά προς τους νυν και πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, για συνάντηση και συζήτηση σχετικά με τις εξελίξεις στη χώρα και την Κεντροαριστερά (από την πρόσκληση εξαιρούνται όσοι έχουν ενταχθεί στον ΣΥΡΙΖΑ, τη Ν.Δ. ή σε άλλους πολιτικούς σχηματισμούς), καταθέτοντας μια επιφύλαξη και μια ελπίδα.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του κ. Θανάση Οικονόμου:...

«Η σημερινή μου ανταπόκριση στην πρόσκληση που έλαβα ως πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ να παρακολουθήσω το, κατ’ ουσίαν, προπαρασκευαστικό στάδιο της λεγόμενης ανασυγκρότησης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης έχει για μένα ένα διπλό κίνητρο και μια διπλή ερμηνεία.
Ως κινούμενος στον πολιτικό αυτό χώρο, έχοντας διανύσει μια προσωπική διαδρομή όλα αυτά τα χρόνια, κουβαλώ την αγωνία για την ανασυγκρότησή του μέσα από τον ουσιαστικό επαναπροσδιορισμό του.

Καταθέτω, λοιπόν, σχετικά μια επιφύλαξη και μια ελπίδα.
Η επιφύλαξη αφορά έναν κίνδυνο το εγχείρημα αυτό να περιοριστεί στην ‘’περιχαράκωση’’ του προηγούμενου ΠΑΣΟΚ, αυτού που οπωσδήποτε αποδοκιμάστηκε για τις διάφορες ιστορικές στιγμές που άσκησε εξουσία, δικαίως αλλά και καμιά φορά και αδίκως. Με τη λέξη περιχαράκωση εννοώ την απλή και μηχανιστική επιστροφή παλαιών στελεχών τα οποία, ανεξαρτήτως των ευθυνών αλλά και της όποιας προσφοράς τους, δεν μπορεί και δεν πρέπει να σηματοδοτούν την ανασυγκρότηση και κυρίως την αναγέννηση του χώρου της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας και της κεντροαριστεράς. Επισημαίνω έτσι τον κίνδυνο μιας καινούργιας ‘‘κλειστότητας’’.
Η ελπίδα συνοψίζεται ακριβώς στον αντίποδα των παραπάνω. Ότι στο τέλος μπορούν οι δυνάμεις της αναγέννησης να συμμετάσχουν δυναμικά και να προσφέρουν αυτό που πραγματικά χρειάζεται η ευρύτερη κεντροαριστερή παράταξη. Νέα πολιτική, νέα πρόσωπα, ουσιαστική αναγέννηση της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας. Γιατί τελικά, στο σύγχρονο δυσμενές ή και τραγικό οικονομικό τοπίο που έχει διαμορφωθεί, με τον εμπλουτισμό των επίκαιρων και σήμερα καταβολών της, θεωρώ πως είναι η μόνη προοπτική για να ξανασταθεί ενωμένη και χωρίς αποκλεισμούς η κοινωνία μας.
Με την έννοια αυτή αποφάσισα να παραστώ με σκοπό να διερευνήσω την ελπίδα που δυνητικά μπορεί να οδηγήσει σε μια ενοποίηση του ευρύτερου όμως χώρου. Στο πλαίσιο αυτό, βλέπω ένα ενδεχομένως πετυχημένο εγχείρημα να παίζει έναν αυτόνομο και καθοριστικό ρόλο στην πολιτική σκηνή της χώρας, όχι δεκανίκι της δεξιάς που μοιραία θα οδηγούσε τη ΔΗ.ΣΥ. σε μαρασμό και νέες διασπάσεις. Αντιθέτως, ανοιχτοί δίαυλοι θα επιτρέψουν τη συνάντηση με δημιουργικές δυνάμεις της ευρύτερης αριστεράς με τις οποίες μοιραζόμαστε, θεωρώ, κοινούς στόχους και κοινές προοπτικές.
Ας ελπίσουμε κι ας επιμείνουμε για το καλύτερο.
Θανάσης Οικονόμου
Ελεύθερος επαγγελματίας

Πρ. Βουλευτής Ιωαννίνων»