Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017

Η κακοκαιρία στην Ήπειρο είχε απ΄ όλα!

Πολικές θερμοκρασίες, χιόνια, δρόμους – παγοδρόμια, διακοπές ηλεκτρικού, αλλά και… ήλιο με δόντια Εκατοντάδες αυτοκίνητα (και επτά λεωφορεία του ΚΤΕΛ Ιωαννίνων) εγκλωβίστηκαν για πολλές ώρες κοντά στο Αίγιο, αφού το Κράτος αποδείχθηκε ανίκανο να παρέμβει έγκαιρα και αποτελεσματικά
«Ξώφαλτσα» τελικά πέρασε από την Ήπειρο η «Αριάδνη», η οποία όμως στάθηκε ικανή να παραλύσει εν μέρει τη χώρα, παρά τις προειδοποιήσεις (σε πολλές περιπτώσεις σε υπερβολικό βαθμό), των μετεωρολόγων όλο το προηγούμενο διάστημα, για το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας που θα έπληττε τη χώρα. 
Παρόλα αυτά όμως, η κρατική μηχανή δεν στάθηκε ικανή να παρέμβει έγκαιρα και αποτελεσματικά για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του χιονιά στην πιο...
κεντρική Εθνική Οδό της χώρας, την Πατρών – Κορίνθου! Εκατοντάδες αυτοκίνητα και λεωφορεία εγκλωβίστηκαν για πολλές ώρες κοντά στο Αίγιο, με αποτέλεσμα χιλιάδες πολίτες –και από την Ήπειρο– να βγάλουν τη νύχτα μέσα στα αυτοκίνητα, περιμένοντας να ανοίξει ο δρόμος!

Στην Ήπειρο
Στην Ήπειρο, το κύριο χαρακτηριστικό ήταν ο ολικός παγετός που παρατηρήθηκε στο μεγαλύτερο τμήμα της περιοχής μας, ακόμη και στα παραθαλάσσια, με το χιόνι να πέφτει στα ορεινά, χωρίς όμως να προκαλεί ιδιαίτερα προβλήματα, αφού ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, σε συνεργασία με όλους τους Δήμους ήταν σε επιφυλακή και επενέβαινε άμεσα όπου απαιτουνταν κτρατώντας τους δρόμους ανοιχτούς. 
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της ΕΛ.ΑΣ. μόνο στην επαρχιακή οδό Αρχάγγελου-Νεράιδας, από το 19ο έως 24ο χλμ, έχει διακοπεί η κυκλοφορία και η  κίνηση γίνεται από παρακαμπτήριες οδούς. Οι πολικές θερμοκρασίες δεν θα μας εγκαταλείψουν εύκολα, αφού το θερμόμετρο θα παραμείνει σήμερα, αλλά και τις επόμενες μέρες κολλημένο κάτω από το μηδέν, εφιστώντας την προσοχή σε όλους, οδηγούς και πεζούς, για τις μετακινήσεις τους.

Χάος στην Εθνική Οδό
Ταλαιπωρία και έντονος εκνευρισμός για χιλιάδες συνανθώπους μας που βρέθηκαν εγκλωβισμένοι το Σάββατο στην Εθνική Οδό Πατρών-Κορίνθου, μεταξύ των κόμβων Αιγίου και Καλαβρύτων. Ανάμεσα στους εγκλωβισμένους και πολλοί με κατεύθυνση από και προς την Ήπειρο, αλλά και λεωφορεία του ΚΤΕΛ, επτά από τα Γιάννενα και άλλα από τις υπόλοιπες περιοχές, με το ταξίδι να διαρκεί πάνω από 15 ώρες! 
Το πρόβλημα φαίνεται πως προκλήθηκε λόγω της χιονόπτωσης, αλλά και εκτροπής βαρέων οχημάτων. Ωστόσο, αυτό που εξόργιζε τους οδηγούς ήταν ότι δεν υπήρχε καλός συντονισμός και πληροφόρηση, με αποτέλεσμα να εγκλωβίζονται όλο και περισσότερα αυτοκίνητα και να προκαλείται χάος!
Μεγάλη ταλαιπωρία υπέστησαν πολλοί ταξιδιώτες, μεταξύ των οποίων μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι, αφού ο καιρός αγρίευε όσο περνούσε η ώρα. 
Τελικά, λίγο μετά τις 3:30 τα ξημερώματα της Κυριακής αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην Εθνική Οδό Πατρών – Κορίνθου, με τους πολίτες, να συνεχίζουν σε ρυθμούς… χελώνας το μαραθώνιο ταξίδι προς τον τελικό προορισμό τους!

Έκλεισε και η Γέφυρα!
Από την κακοκαιρία, δεν γλίτωσε ούτε η Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, που το Σάββατο έκλεισε για λίγες ώρες, με τους οδηγούς να αναγκάζονται να χρησιμοποιήσουν τα φέρι μπόουτ. 
Αυτό έγινε γιατί μεγάλα κομμάτια πάγου αποκολλούνταν από τα καλώδια της γέφυρας και έπεφταν στο οδόστρωμα, με αποτέλεσμα να είναι ορατός ο κίνδυνος πρόκλησης ατυχήματος. 
Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της γέφυρας, μετά από συνεννόηση με την Αστυνομία, κρίθηκε αναγκαίο να κλείσουν και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, ώστε να μην υπάρξει κάποιο ατύχημα. Ο αποκλεισμός δεν κράτησε πολύ και λίγο πριν από τις 5 το απόγευμα του Σαββάτου δόθηκαν και πάλι στην κυκλοφορία και τα δύο ρεύματα της γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου.

Ολικός παγετός
Όπως προαναφέρθηκε, στην Ήπειρο το κύριο χαρακτηριστικό της κακοκαιρίας που πλήττει τα τελευταία 24ωρα ολόκληρη την χώρα ήταν ο ισχυρός παγετός και το πολικό ψύχος. Τα μηχανήματα Δήμων και Περιφέρειας βρίσκονται σε επιφυλακή επί 24ωρου βάσεως, προχωρώντας σε συνεχείς ρίψεις αλατιού σε όλο το οδικό δίκτυο. Οι πολίτες όμως θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και εάν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος, καλό είναι να μην μετακινούνται! Όμως όπως και να ‘χει, θα πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες. 
Σύμφωνα με τις μετρήσεις των σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών οι ελάχιστες θερμοκρασίες στην περιοχή μας χθες ήταν οι εξής: Μέτσοβο: -15, Αγία Κυριακή Ιωαννίνων: -12, Τσεπέλοβο: -12, Θεοδώριανα: -12, Ιωάννινα (Ανατολή): -11, Δερβίζιανα: -11, Κόνιτσα: -11, Πράμαντα: -11, Ζίτσα: -11, Βουργαρέλι: -7, Φλάμπουρα Πρέβεζα: -4, Πρέβεζα: -3, Καραβοστάσι: -3, Κομπότι: -3, Πάργα: -2, Ηγουμενίτσα: -2.
Κατά τ’ άλλα όλα τα μικροπροβλήματα που έκαναν την εμφάνισή τους στην περιοχή μας, αποκαταστάθηκαν σχετικά γρήγορα, όπως το θέμα με την ηλεκτροδότηση στα Γιάννενα, αφού χωρίς ρεύμα για μια περίπου μια ώρα το Σάββατο έμεινε η μισή πόλη των Ιωαννίνων, από βλάβη που σημειώθηκε σε κεντρικό μετασχηματιστή τη ΔΕΗ. Επίσης, προβλήματα αντιμετώπισαν και αρκετοί συμπολίτες που δεν είχαν φροντίσει να προμηθευτούν αντιψυκτικό για τους ηλιακούς θερμοσίφωνες, με αποτέλεσμα να παγώσουν.

Ήλιος με... δόντια!
Οι πολικές θερμορκασίες θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες στην περιοχή μας, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις. Σήμερα η θερμοκρασία στα Γιάννενα θα πέσει στους –4 βαθμούς Κελσίου, πρωινές και βραδινές ώρες, ενώ το μεσημέρι δεν θα ξεπεράσει τον 1 βαθμό. Ίδιο το σκηνικό και αύριο Τρίτη, ενώ από την Τετάρτη τις μεσημεριανές ώρες το θερμόμετρο θα φτάσει τους 4 βαθμούς. Στις ορεινές περιοχές το θερμόμετρο θα παραμείνει κολλημένο και τις επόμενες μέρες αρκετούς βαθμούς κάτω από το μηδέν.