Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017

Παράπονα για το Δήμο, στη βροχή οι ελπίδες. Απέραντο παγοδρόμιο τα Γιάννενα, πολλά τα προβλήματα.

Σε πλατείες, δρόμους και αυλές… αλλού πατάς κι αλλού βρίσκεσαι. Μέχρι να φύγουν εντελώς τα χιόνια και ενώ ο παγετός διαρκεί, η κατάσταση θα γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη
Στην ασθενή βροχόπτωση, αλλά και στην μικρή άνοδο της θερμοκρασίας, που προβλέπουν οι μετεωρολόγοι, έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους οι Γιαννιώτες, που τα τελευταία 24ωρα, λόγω της ισχυρής χιονόπτωσης και των πολικών θερμοκρασιών, ανέστειλαν πολλές δραστηριότητες, αφού η καθημερινότητά τους έχει γίνει μαρτύριο.
Πέρα από τις εντυπωσιακές εικόνες και την χαρά, τις πρώτες ώρες, μικρών και μεγάλων, που επιδόθηκαν σε παιχνίδια στα χιόνια, πολλά ήταν και εξακολουθούν να είναι τα προβλήματα που δημιούργησε η επέλαση του χιονιά, σε συνδυασμό με...
τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Τα μηχανήματα της Περιφέρειας και των Δήμων εξακολουθούν να ρίχνουν αλάτι τόσο μέσα στην πόλη, όσο και σε όλο το επαρχιακό οδικό δίκτυο, με τον αγώνα για την αντιμετώπιση του παγετού να είναι μεγάλος!


Απέραντο παγοδρόμιο…

Έως και χθες αργά το βράδυ, πλατείες, δρόμοι, πεζοδρόμια είχαν μετατραπεί σ’ ένα απέραντο… παγοδρόμιο, ενώ πολλά ήταν και τα παράπονα πολιτών από διάφορες συνοικίες. Για εγκατάλειψη καταγγέλλουν το Δήμο Ιωαννιτών,  δημότες από τις εργατικές κατοικίες Ανθούπολης, Σταυρακίου και Βρυσούλας, από Καρδαμίτσια, Κάτω Νεοχωρόπουλο, Σεισμόπληκτα, Ανατολή, Κάστρο κ.α.
 Επικίνδυνες «παγίδες» στους δρόμους υπάρχουν παντού, ακόμη και στην «καρδιά» της πόλης, γι’ αυτό και οι κάτοικοι, αλλά και οι οδηγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί! 
Παράπονα εκφράστηκαν χθες για την κατάσταση που επικρατούσε σ’ ένα από τα κεντρικότερα δημόσια κτίρια της πόλης. Ο λόγος για το Δικαστικό Μέγαρο Ιωαννίνων, που κανείς (!) δεν φρόντισε να ξεχιονίσει τα σκαλοπάτια του. 


Στο Κάστρο…

Τεράστια προβλήματα και έντονες διαμαρτυρίες εκφράζονται από κατοίκους του Κάστρου, οι οποίοι καταγγέλλουν την Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων για πλήρη ανυπαρξία. «Ούτε μια αλατιέρα, δεν έφτασε στο Κάστρο, λες και είμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας» ανέφερε χθες στον «Π.Λ.»  αγανακτισμένος κάτοικος της οδού Γλυκιδων, επιρρίπτοντας τεράστιες ευθύνες στις υπηρεσίες του Δήμου Ιωαννιτών για την κατάσταση που επικρατούσε στην περιοχή. 

Προβλήματα και ελλείψεις 

Προβλήματα ύδρευσης αντιμετωπίζουν εδώ και μέρες κάτοικοι των Μαρμάρων, οι οποίοι έχουν φτάσει στα όριά τους, καθώς δεν μπορούν να βρουν άκρη από πουθενά, ενώ από προχθές το ίδιο συνέβη και στα χωριά Καπέσοβο και Κάτω Πεδινά.  Ας σημειωθεί ότι προβλήματα καταγράφηκαν και σε κτηνοτροφικές μονάδες στον Δήμο Ζαγορίου.
Ελλείψεις παρατηρήθηκαν χθες και σε αρκετά προϊόντα, αφού ράφια των σούπερ μάρκετ είχαν αδειάσει, ενώ τα οπωροκηπευτικά είναι είδος προς… εξαφάνιση. Σύμφωνα με τους παραγωγούς ο παρατεταμένος παγετός έχει καταστρέψει πολλές καλλιέργειες. 

Στο οδικό δίκτυο…

Όσον αφορά την κατάσταση στο οδικό δίκτυο, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. αλυσίδες χθες χρειάζονταν τα οχήματα που κινούνταν:

Στο Νομό Ιωαννίνων:

Σε ολόκληρο το επαρχιακό δίκτυο, με ιδιαίτερη προσοχή στην Εθνική Οδό Ιωαννίνων – Άρτας, καθώς σε αρκετά σημεία της διαδρομής επικρατούσε παγετός.

Στο Νομό Πρέβεζας:

Στην επαρχιακή οδό Φιλιππιάδας – Πέντε Πηγαδιών (από διασταύρωση Αμμότοπου – έως Πέντε Πηγάδια)

Στο Νομό Άρτας:

Εθνική Οδός Άρτας – Τρικάλων (από Πέτα έως Σκαρπάρη)
Επαρχιακό οδικό δίκτυο του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων
Επαρχιακό οδικό δίκτυο του Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη
Επαρχιακό Δίκτυο Ελάτου Κορφοβουνίου – Δαφνωτή του Δήμου Αρταίων.
Τέλος, στη Θεσπρωτία η κίνηση των οχημάτων στο οδικό δίκτυο γινόταν κανονικά με τις αρχές να επισημαίνουν ότι απαιτείται προσοχή σε αρκετά σημεία στα ορεινά, λόγω παγετού.


Ο καιρός σήμερα

Μικρή άνοδο της θερμοκρασίας και ασθενείς βροχοπτώσεις προβλέπουν οι μετεωρολόγοι για σήμερα. Το θερμόμετρο το μεσημέρι αναμένεται να φτάσει τους 7 βαθμούς Κελσίου, ενώ και αύριο οι ασθενείς βροχοπτώσεις θα κάνουν ξανά την εμφάνισή τους, κάτι που εάν συμβεί ριζικά θα λύσει το πρόβλημα του παγετού.