Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

Πως μοιράζονται οι 5 έδρες του νομού Ιωαννίνων - Τα νέα δεδομένα στη “Δημοκρατική Συμπαράταξη”

Με τέσσερις ισχυρούς υποψήφιους (τα ονόματα) διεκδικεί ευθέως τη μία έδρα
Η διαφαινόμενη συμφωνία της Φώφης Γεννηματά και του ΠΑΣΟΚ, με το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου φαίνεται ότι ταρακουνάει σημαντικά και στο Νομό Ιωαννίνων τα λιμνάζοντα νερά. 
Η “Δημοκρατική Συμπαράταξη” ελπίζει σε αύξηση των ποσοστών της, καθώς στα Γιάννενα είχε κατά τις τελευταίες εκλογές 7,36% (6.886 ψήφους), ενώ ως γνωστόν οι εκλογές ήταν με λίστα, δηλαδή χωρίς τον ανταγωνισμό και το “τρέξιμο” που κάνουν οι υποψήφιοι με σταυρό.
Βέβαια και η τυχόν κάθοδος στις εκλογές της κίνησης... 
Φλωρίδη, Διαμαντοπούλου κλπ θα παίξει ρόλο, κάτι όμως που προς το παρόν εκτιμάται ως δύσκολο.

Έτσι πλέον με τα νέα δεδομένα, εάν βέβαια η συνεργασία Φώφης – Γιώργου ευδοκιμήσει και δεν υπάρξουν απρόοπτα, το ψηφοδέλτιο της “Δημοκρατικής Συμπαράταξης” στις εκλογές που μετά το Μάρτιο είναι με σταυρό, ουσιαστικά έκλεισε. Υπενθυμίζεται ότι στις προηγούμενες –με σταυρό- εκλογές του Ιανουαρίου 2015 στο νομό Ιωαννίνων το ΠΑΣΟΚ είχε 5,59% (5.656 ψήφοι) και το ΚΙΔΗΣΟ 3,19% (3.250 ψήφοι).

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τις πολιτικές εκτιμήσεις που προέρχονται από κύκλους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης”, φέρονται ως βέβαιοι υποψήφιοι:
►ο Μιχάλης Κασσής (2.795 σταυροί τον Ιαν. 2015 με ΠΑΣΟΚ),
►ο Δημήτρης Παπαγεωργίου (2.016 σταυροί τον Ιαν. 2015 με ΠΑΣΟΚ),
►ο Μάκης Χατζηεφραιμίδης (1.505 σταυροί τον Ιαν. 2015 με ΚΙΔΗΣΟ),
►ο αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Θανάσης Μανταλόβας,
►η Βανέσσα Γαρδίκου (731 σταυροί τον Ιαν. 2015 με ΚΙΔΗΣΟ),
ένα άτομο από τη ΔΗΜΑΡ και άλλο ένα πρόσωπο.

Θεωρείται σίγουρο ότι ο ισχυρός ανταγωνισμός (για το σταυρό) ανάμεσα στους ανωτέρω, θα δώσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε μια αμφίρροπη μάχη σταυρού στη “Δημοκρατική Συμπαράταξη”, σε συνδυασμό βέβαια με τις γενικότερες πανελληνίως πολιτικές εξελίξεις.

Πως μοιράζονται οι 5 έδρες του νομού
Τα πράγματα στο Νομό Ιωαννίνων, όπου στις δύο τελευταίες αναμετρήσεις το πρώτο κόμμα έπαιρνε 4 έδρες και μία το δεύτερο μάλλον ανατρέπονται.

Σύμφωνα με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο κάθε κόμμα που περνάει στο νομό Ιωαννίνων το 20% (που είναι το εκλογικό μέτρο) εξασφαλίζει μία έδρα. Οι υπόλοιπες τρείς διεκδικούνται κατά σειρά από το μικρότερο προς το μεγαλύτερο κόμμα και εάν αυτά τακτοποιηθούν αλλού, όσες μείνουν πηγαίνουν όλες στο πρώτο κόμμα. Το 2ο κόμμα μένει στη μία έδρα, για να πάρει και δεύτερη πρέπει στο νομό Ιωαννίνων να υπερβεί το 35%!!!

►Όμως από τα μικρά κόμματα, Χρυσή Αυγή, Ποτάμι και ΑΝΕΛ είναι πρακτικά αδύνατο να πάρουν έδρα στο Νομό Ιωαννίνων (όσα βέβαια εξ αυτών εισέλθουν στη Βουλή), αφού “γράφει” ο αριθμός των ψήφων τους στο νομό σε σχέση με τους άλλους νομούς και όχι το ποσοστό τους. Και τα τρία αυτά κόμματα βρίσκονταν πάρα πολύ μακριά σε ψήφους από τη διεκδίκηση έδρας στο Νομό Ιωαννίνων, τουλάχιστον 14 νομοί προηγούνται.

►Απεναντίας το ΚΚΕ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη ήταν πολύ κοντά στην έδρα (πάντα με τα ποσοστά του Σεπτεμβρίου 2015).

►Για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη (6.886 ψήφοι στο νομό Ιωαννίνων), προηγούνταν οι νομοί Λάρισας (9.353 ψήφοι) και Εύβοιας (7.557 ψήφοι), ενώ πολύ κοντά ακολουθεί η Κοζάνη (6.862 ψήφοι). Παράλληλα έχασε λόγω υπέρβασης την έδρα της Άρτας (3ο κόμμα). Ρόλο βέβαια παίζουν και οι τριεδρικές κυρίως της Ροδόπης, αλλά και των Λέσβου, Χαλκιδικής.

►Για το ΚΚΕ (5.151 ψήφοι στο νομό Ιωαννίνων), προηγούνταν οι νομοί Εύβοιας (6.230 ψήφοι), Τρικάλων (5.749 ψήφοι) και Α΄ Πειραιώς (5.206 ψήφοι), ενώ πολύ κοντά ακολουθεί η Μεσσηνία (5.085 ψήφοι).

►Με βάση αυτά τα δεδομένα, εφόσον η Δημοκρατική Συμπαράταξη αυξήσει το ποσοστό της στο νομό Ιωαννίνων από το 7,36% (6.886 ψήφους) κατά 500 περίπου ψήφους, φαίνεται ότι κερδίζει τη μία από τις 5 έδρες στο νομό Ιωαννίνων. Το ίδιο περίπου ισχύει και για το ΚΚΕ.

►Έτσι εάν -σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις- η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές, οι 5 έδρες στο νομό Ιωαννίνων το πιθανότερο είναι να μοιραστούν ως εξής: ΝΔ 2 έδρες, ΣΥΡΙΖΑ 1 έδρα, Δημοκρατική Συμπαράταξη 1 έδρα και ΚΚΕ 1 έδρα.

►Ασφαλώς εάν το ΚΚΕ ή η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν καταφέρουν να αυξήσουν κατά περίπου 500 τις ψήφους τους στο νομό Ιωαννίνων ή κατά 0,5%-1,0% το ποσοστό τους Πανελληνίως, δεν θα πάρουν έδρα προς όφελος του πρώτου κόμματος που σε αυτή την περίπτωση θα πάρει τρεις (3) ή και τέσσερις (4) έδρες, αφού το 2ο κόμμα μένει στη μία έδρα, καθώς όπως προαναφέρθηκε για να πάρει και δεύτερη πρέπει στο νομό Ιωαννίνων να υπερβεί το 35%!!!.