Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

Εξαγγέλλεται νέο πρόγραμμα 12μηνης απασχόλησης μακροχρόνια ανέργων & επανασχεδιασμός του Προγράμματος «άνω των 50»

Την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου, συζητήθηκε στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε η Μερόπη Τζούφη, βουλευτής Ιωαννίνων (ΣΥΡΙΖΑ), προς το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με τη χαμηλή απορροφητικότητα του «Προγράμματος επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 15.000 ατόμων που βρίσκονται σε ιδιαίτερα μειονεκτική θέση, ηλικίας άνω των 50». 
Αρχικά, η βουλευτής τόνισε τις προσπάθειες...
της Κυβέρνησης για τη μείωση της ανεργίας, η οποία εκτοξεύθηκε τα προηγούμενα χρόνια από το 7% στο 27%, ενώ τα τελευταία 2 χρόνια έχει μειωθεί στο 22.6% σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Επίσης αναφέρθηκε στη συμβολή των προγραμμάτων απασχόλησης του ΟΑΕΔ που σχεδιάστηκαν ή επανασχεδιάστηκαν, όπως το πρόγραμμα που προβλέπει την επιχορήγηση ιδιωτικών επιχειρήσεων, συνεταιρισμών, ΚΟΙΝΣΕΠ για την πρόσληψη ανέργων, ηλικίας άνω των 50 ετών. Ωστόσο, επισήμανε πως η συμμετοχή στο είναι σχετικά χαμηλή με αρκετές θέσεις να παραμένουν κενές, παρά το γεγονός πως απευθύνεται σε μια «ευάλωτη» ηλικιακά εργασιακή ομάδα, στις ηλικίες δηλαδή που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη και σε περίπτωση που χάνουν τη δουλειά τους, δύσκολα βρίσκουν επόμενη εργασία. Συνυπολογίζοντας τα παραπάνω, η βουλευτής ζήτησε ενημέρωση από την Υπουργό για την εξέλιξη του προγράμματος σε πανελλαδικό επίπεδο, όπως επίσης και πιθανές λύσεις ώστε το Πρόγραμμα να στελεχωθεί πλήρως, αλλάζοντας πιθανά τις προϋποθέσεις συμμετοχής. 
Η Αν. Υπουργός κα. Αντωνοπούλου από την πλευρά της ενημέρωσε πως το Πρόγραμμα έχει απορροφήσει 3.500 άνεργους πολίτες και πως η δράση παραμένει ανοιχτή, χωρίς καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αίτησης. Επίσης στη προσπάθεια αύξησης της απορροφητικότητας ανέργων το πρόγραμμα επανασχεδιάστηκε ώστε να αρθούν οι όποιο γεωγραφικοί περιορισμοί και προβλέπει την επιχορήγηση μικρών επιχειρήσεων που δεν έχουν προβεί σε απολύσεις κατά τους τελευταίους 3 μήνες. 
Τέλος, η Υπουργός εξήγγειλε την άμεση υλοποίηση νέου προγράμματος απασχόλησης για την ηλικιακή ομάδα 55-67 ετών, διάρκειας 12 μηνών με δυνατότητα επέκτασης και με πεδίο εφαρμογής τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αλλά και τους δήμους της χώρας. Το πρόγραμμα θα αφορά 10.500 θέσεις εργασίας, ενώ η συνεισφορά του κράτους προβλέπεται μέχρι και τα 600 ευρώ μηνιαίως.