Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

ΔΕΥΑΙ - ΔΕΗ: Σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για τις οφειλές

Οι κινήσεις του Δήμου μετά την προειδοποίηση της ΔΕΗ – Αμφισβητεί η αντιπολίτευση τη συνέπεια της δημοτικής αρχής
Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαπραγμάτευση της Ένωσης των ΔΕΥΑ της χώρας με την ΔΕΗ προκειμένου να αντιμετωπιστεί συνολικά το ζήτημα των οφειλών που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις ύδρευσης και να απομακρυνθεί το ενδεχόμενο διακοπών ρεύματος στα αντλιοστάσια, που θα επιφέρουν διακοπές στην υδροδότηση των καταναλωτών.
Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών με την προειδοποίηση της ΔΕΗ προς τη ΔΕΥΑΙ και τον ΣΥΔΛΙ, ότι εφόσον δεν τακτοποιηθούν άμεσα οι οφειλές θα ξεκινήσουν οι διακοπές ρεύματος, αποτέλεσαν μοναδικό σχεδόν θέμα συζήτησης στην προ ημερήσιας διάταξης ενημέρωση που...
ξεκίνησε με τον δήμαρχο Θ. Μπέγκα.

Ο δήμαρχος και πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ υπεραμύνθηκε των ενεργειών της επιχείρησης και έκανε λόγο για παραπληροφόρηση, όταν σχολίασε τις δημόσιες αναφορές και της αντιπολίτευσης, αλλά και του πρώην δημάρχου Φ. Φίλιου, ότι η ΔΕΥΑΙ δεν είναι συνεπής στη ρύθμιση που έχει συμφωνήσει με τη ΔΕΗ.
«Η συμφωνία μέχρι σήμερα τηρείται απαρέγκλιτα και είναι παραπληροφόρηση να ισχυρίζονται κάποιοι ότι δεν πληρώνονται οι οφειλές. Εμείς έχουμε προτείνει την συνέχιση ισχύος της ρύθμισης και περιμένουμε την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου που θα αντιμετωπίζει συνολικά μέσα από την κατηγορία των ληξιπρόθεσμων τις οφειλές αυτές», τόνισε ο κ. Μπέγκας για να αναφερθεί και στο μείζον θέμα της χρέωσης του τιμολογίου της ΔΕΗ προς την ΔΕΥΑΙ.
«Θεωρούμε αδιανόητο και το έχουμε καταγγείλει πολλές φορές, να χρεώνεται η κατανάλωση της ΔΕΥΑΙ με το οικιακό τιμολόγιο και όχι με το εργοστασιακό», σημείωσε ο Δήμαρχος της πόλης.
Ζητείται ειλικρίνεια...
Διαφορετική πάντως ήταν η θέση της αντιπολίτευσης ως προς το εάν τηρείται ή όχι η ρύθμιση και εάν η δημοτική αρχή είναι συνεπής στις πληρωμές. Ο Ν. Γκόντας αμφισβήτησε την ειλικρίνεια της δημοτικής αρχής και επισήμανε τον κίνδυνο, εφόσον δεν βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση, να μείνει η πόλη χωρίς νερό.
Ο δημοτικός σύμβουλος Ν. Μακόπουλος τόνισε από την πλευρά του πως ένα ποσό 2,7 εκ. ευρώ που αποτελεί σήμερα μέρος του χρέους προς τη ΔΕΗ, δημιουργήθηκε από την ανάληψη της θητείας της παρούσας δημοτικής αρχής.
«Αναλυτικότερα οι λογαριασμοί που εκδόθηκαν από την ΔΕΗ για το διάστημα από 1-10-2014 έως σήμερα ανέρχονται στο ποσό των 3.508.000 ευρώ. Από το ποσό αυτό εξοφλήθηκε ένα μέρος της οφειλής της τάξεως των 796.445 ευρώ τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2016 και έκτοτε μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί κανένα ένταλμα πληρωμής, που να πιστοποιεί τη τήρηση της προφορικής συμφωνίας» τόνισε ο κ. Μακόπουλος προσθέτοντας ότι «η συνεχής παραπομπή των ευθυνών στο παρελθόν δεν μπορεί να αποτελέσει συνεχές άλλοθι της Δημοτικής Αρχής και απόσεισης των ευθυνών της. Η ανάρτηση στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ της έγκρισης των δαπανών, χωρίς να συνοδεύεται από τα αντίστοιχα εντάλματα πληρωμών δεν σημαίνει κι εξόφληση λογαριασμών. Τα στοιχεία αυτά λοιπόν αποκαλύπτουν την αλήθεια και το μέγεθος της ανικανότητας της σημερινής δημοτικής αρχής».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι υπόλοιποι εκπρόσωποι των παρατάξεων της αντιπολίτευσης με τον Β. Καραμπίνα να χαρακτηρίζει άδικη την αντιμετώπιση της ΔΕΥΑΙ από τη ΔΕΗ ως προς τη χρέωση για την κατανάλωση.
Στην ανάγκη ξεκάθαρης και ειλικρινούς ενημέρωσης επέμεινε ο Άρης Μπαρτζώκας ενώ ο Δ. Τασούλας επεσήμανε και αυτός ότι η δική του πληροφόρηση είναι πως η ΔΕΥΑΙ δεν είναι συνεπής στη ρύθμιση απέναντι στη ΔΕΗ.
Ως αποτέλεσμα της προσπάθειας ιδιωτικοποίησης του νερού χαρακτήρισε τις τελευταίες εξελίξεις ο Σωτ. Μαλάμος.
Μη επιλέξιμη η ΔΕΥΑΙ
Ένα σκέλος των απαντήσεων που αφορούσε στην προοπτική ένταξης των οφειλών αυτών στην κατηγορία των ληξιπρόθεσμων, έδωσε ο Θαν. Μανταλόβας.
Τουλάχιστον πάντως για τη ΔΕΥΑΙ δεν φαίνεται να προκύπτει κάποιο ευχάριστο, αφού η επιχείρηση δεν πληροί τις προϋποθέσεις ένταξης στην κατηγορία των ληξιπρόθεσμων, αντιθέτως με τον ΣΥΔΛΙ που ευελπιστεί σε ένα ποσό 3,7 εκ. ευρώ που θα τον απαλλάξει οριστικά από το βραχνά των χρεών.
Ενδιαφέρον (;) για στέγη 1000 προσφύγων
Στην εκτός ημερήσιας διάταξης συζήτηση ο Ν. Γκόντας έθεσε υπόψιν του Σώματος μία πληροφορία ότι τις τελευταίες ημέρες εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από εκπροσώπους ΜΚΟ και της Ύπατης Αρμοστείας προς ιδιοκτήτες κτιρίων, για την ανεύρεση κτίσματος που θα μπορούσε να φιλοξενήσει μέχρι 1000 άτομα, κατά βάση ασυνόδευτα προσφυγόπουλα.
Ο κ. Γκόντας ρώτησε εάν υπάρχει κάποια σχετική ενημέρωση στη δημοτική αρχή, για να λάβει αρνητική απάντηση και από τον Δήμαρχο και από τον αντιδήμαρχο Π. Κολόκα.
Ο τελευταίος μάλιστα τόνισε πως η κατάσταση στον Κατσικά εξομαλύνεται διαρκώς και σήμερα διαμένουν στον καταυλισμό λιγότερα από 230 άτομα.
«Ακόμη και αυτοί που μένουν στον Κατσικά διαμένουν σε κοντέινερ πλην ορισμένων που θέλησαν να παραμείνουν στις σκηνές», τόνισε ο κ. Κολόκας.