Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

Φώφη Γεννηματά από Ιωάννινα: Η χώρα χρειάζεται άλλη κυβέρνηση και πολιτική

Ομιλία σε κατάμεστη αίθουσα και επισκέψεις στην Περιφέρεια, στο Δήμο, στο Πανεπιστήμιο και σε επιχειρήσεις
Στα «τρία άλφα» που θα ξαναδημιουργήσουν αξία για τη χώρα, την Αλληλεγγύη, την Ανάπτυξη και την Απασχόληση, αναφέρθηκε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Στα «τρία άλφα» που θα ξαναδημιουργήσουν αξία για τη χώρα, την Αλληλεγγύη, την Ανάπτυξη και την Απασχόληση, αναφέρθηκε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, σε ομιλία της σε εκδήλωση στα Ιωάννινα. 
«Η χώρα χρειάζεται μια κοινωνική συμφωνία βασισμένη σε μια νέα σχέση κράτους- κοινωνίας- αγοράς, που "θα παρέχει ισχυρά φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις", οι οποίες...
με τη σειρά τους, μπορούν να δημιουργήσουν δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας», «μια συμφωνία των κοινωνικών εταίρων η οποία θα διασφαλίζει τουλάχιστον για ένα μεσοδιάστημα τις σημερινές αποδοχές των εργαζομένων και θα στοχεύει στη δημιουργία θέσεων πλήρους απασχόλησης τόνισε μεταξύ άλλων η κ. Γεννηματά. «Είναι η ώρα να μιλήσουμε για εργαζόμενους και όχι απασχολούμενους» είπε χαρακτηριστικά.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την για έλλειψη σχεδιασμού και επικοινωνιακά κόλπα, ενώ εξέφρασε ανησυχία για το «κλείσιμο» της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Αναφερόμενη στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είπε ότι «ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ οι δύο όψεις του ίδιου κάλπικου νομίσματος». Προσέθεσε ότι η ΝΔ «παραμένει μια βαθύτατα συντηρητική δύναμη που δεν μπορεί με την πολιτική που ευαγγελίζεται να προσφέρει τις μεταρρυθμιστικές λύσεις που έχει ανάγκη η σημερινή Ελλάδα», «δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα αιτήματα για κοινωνική δικαιοσύνη, συνοχή και αλληλεγγύη της ελληνικής κοινωνίας, για έξοδο από την κρίση», ενώ «υιοθετεί καθαρά διχαστική- λαϊκίστικη προσέγγιση στα θέμα της εξωτερικής πολιτικής».

«Μαζί έχουμε τη δύναμη να τους χαλάσουμε αυτό το πάρτι για δύο, που βλάπτει τη χώρα» τόνισε και συμπλήρωσε: «Η χώρα χρειάζεται μία άλλη κυβέρνηση μία άλλη πολιτική. Χρειάζεται, εθνική γραμμή με τρεις στόχους:
-Την επιτάχυνση τολμηρών προοδευτικών μεταρρυθμίσεων
-Την αναδιάρθρωση και απομείωση του δημόσιου χρέους
-Την μείωση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα από το 3,5% στο 2% για τα έτη 2018-2020».


Στο Δήμο Ιωαννιτών
Την Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και της «Δημοκρατικής Συμπαράταξης», Φώφη Γεννηματά, υποδέχθηκε το μεσημέρι στο Δημαρχείο Ιωαννίνων ο Δήμαρχος, Θωμάς Μπέγκας και οι συνεργάτες του. Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε η Δημοτική Αρχή είχε την ευκαιρία να ενημερώσει την κ. Γεννηματά και να θέση στη συζήτηση μείζονα θέματα του τόπου και του Δήμου Ιωαννιτών και θέματα συνολικότερα της Αυτοδιοίκησης κι όπως τόνισε στις δηλώσεις του ο Δήμαρχος, «είμαστε σε μία περίοδο που πρέπει να συνομιλούμε, να ανταλλάσουμε απόψεις, να θωρακίζουμε τη Δημοκρατία» .
Στη συνάντηση, αναφορικά με τα συνολικότερα θέματα της Αυτοδιοίκησης, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων έθεσε το επίκαιρο ζήτημα της Διοικητικής Μεταρρύθμισης και όπως είπε, «για να μην ξεχνάμε το ΠΑΣΟΚ ήταν αυτό που πήρε πρωτοβουλίες, σε κάποιες άλλες περιόδους, και προχώρησε μεταρρυθμίσεις και νομοθετήματα που ήταν υπέρ της Αυτοδιοίκησης. Ο ‘Καποδίστριας’ και ο ‘Καλλικράτης’ δημιούργησαν δομές που οφείλουμε να τις υπερασπιστούμε και σήμερα σε δύσκολες εποχές».
Ο κ. Μπέγκας τόνισε πως η ζωή είναι δυναμική και στην εφαρμογή ενός νομοθετήματος είναι αναμενόμενο να διαπιστωθεί πως χρειάζονται βελτιώσεις. Ωστόσο επανέλαβε τη θέση που έχει ήδη διατυπώσει εν’ όψη του συνεδρίου της ΚΕΔΕ, πως θα πρέπει ο διάλογος της Αυτοδιοίκησης με την πολιτεία να γίνει επί του συνόλου της Διοικητικής Μεταρρύθμισης και να μην περιοριστεί στις βελτιώσεις του ‘Καλλικράτη’ και το εκλογικό σύστημα που θα ισχύσει στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Τόνισε για άλλη μία φορά ότι οφείλει η κυβέρνηση να καταθέσει ξεκάθαρα τις προτάσεις της για τη διοικητική μεταρρύθμιση, για το ρόλο της αυτοδιοίκησης και του κράτους.
Από το Δήμαρχο και τους Αντιδημάρχους η κ. Γεννηματά ενημερώθηκε για μείζονα ζητήματα του τόπου και του Δήμου Ιωαννιτών, όπως είναι για παράδειγμα το Αεροδρόμιο, το Ρυθμιστικό και το Π.Δ. Λίμνης, τα αντιπλημμυρικά έργα και μια σειρά άλλα σημαντικά ζητήματα. «Ενημερώσαμε παράλληλα την κ. Γεννηματά για τις προσπάθειες που καταβάλει ο Δήμος Ιωαννιτών να βοηθήσει στην ανάταση της τοπικής οικονομίας στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που έχει» είπε ο Δήμαρχος, ευχαριστώντας την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για το ότι «δείχνει ότι διαθέτει  ευήκοα ώτα στηρίζοντας τις θέσεις του δήμου και της αυτοδιοίκησης».
Από την πλευρά της η πρόεδρος της «Δημοκρατικής Συμπαράταξης»  ευχαρίστησε το Δήμαρχο και τους συνεργάτες του για τη φιλοξενία στο Δημαρχείο Ιωαννίνων και τάχθηκε στο πλευρό του Δήμου για την προώθηση των θεμάτων που της τέθηκαν.
Η κ. Γεννηματά υπογράμμισε στις δηλώσεις της πως «όλες οι μεγάλες αλλαγές που έγιναν στο χώρο της Αυτοδιοίκησης έχουν τη σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ» και ειδικότερα για τον «Καλλικράτη» σημείωσε πως «τα τελευταία χρόνια η μεταρρύθμιση του ‘Καλλικράτη’ , παρ’ όλες τις δυσκολίες που συνάντησε,  ήταν αυτή που έδωσε τη δυνατότητα στους Δήμους και τις Περιφέρειες να αντέξουνε στα χρόνια της κρίσης, να απορροφήσουν πόρους και να προσφέρουν έργο στους πολίτες. Ειδικά το κοινωνικό έργο των Δήμων είναι αυτό που στήριξε και στηρίζει την ελληνική οικογένεια που αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα».
«Πιστεύουμε στην αποκέντρωση με αυτοδιοίκηση και είναι η ώρα να γίνουν μεγαλύτερα βήματα στον τομέα αυτό. Πρέπει να προχωρήσουμε επιτέλους σε ένα ευέλικτο επιτελικό κράτος που θα θέτει τους κανόνες και θα έχει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για να παρακολουθεί την υλοποίηση τους και όλες οι άλλες αρμοδιότητες θα πρέπει να μεταφερθούν στην Αυτοδιοίκηση που απέδειξε στα χρόνια της κρίσης ότι μπορεί να ανταπεξέλθει και να σηκώσει βάρη», είπε η κ. Γεννηματά και  τόνισε την αναγκαιότητα παράλληλα με τις αρμοδιότητες να ενισχυθεί η αυτοδιοίκηση με τους ανάλογους  πόρους. Όπως υπογράμμισε «πρέπει να προχωρήσουμε στην ανακατανομή και αποκέντρωση των φόρων, όπως γίνεται σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη».

Στο Πανεπιστήμιο
Την Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κα Φώφη Γεννηματά, καθώς και αντιπροσωπεία βουλευτών του κόμματός της υποδέχθηκαν σήμερα ο Πρύτανης και οι Αναπληρωτές Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Κατά την ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε, ο Πρύτανης κ. Καψάλης έθεσε στην κα Γεννηματά
πρωτίστως τα παρακάτω ζητήματα που απασχολούν το Πανεπιστήμιο:
• Επαγγελματικά δικαιώματα για το Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
• Ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων που θα απαρτίζεται από τα τρία Τμήματα πενταετούς φοίτησης τα είναι τα παρακάτω: α) το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, β) το Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών και γ) Το Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής.
• Προκήρυξη θέσεων νέων μελών ΔΕΠ, για να μπορέσει να επιβιώσει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
• Οικονομική ενίσχυση για τη Φοιτητική Μέριμνα αναφορικά με την ενοικίαση δωματίων στην πόλη, για τη σίτιση, για συγγράμματα φοιτητών του Τμήματος Ιατρικής.
• Ενίσχυση του προϋπολογισμού του Ιδρύματος που είναι σημαντικά μειωμένος κατά τα τελευταία χρόνια.
Η κα Γεννηματά εξέφρασε την ικανοποίησή της που επισκέφθηκε ένα διακεκριμένο, όπως δήλωσε, Πανεπιστήμιο και παράλληλα επεσήμανε ότι το κόμμα της θα υποστηρίξει τα αιτήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε όλα τα επίπεδα πολιτικής παρέμβασης. Αυτό αφορά, εκτός των άλλων, κυρίως και το πρώτο αίτημα για τα επαγγελματικά δικαιώματα του Τμήματος Μηχανικών Επιστήμης Υλικών.
«Το πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων είναι ένα πολύ σημαντικό περιφερειακό πανεπιστήμιο με υψηλές διακρίσεις σε διεθνείς και ευρωπαϊκές αξιολογήσεις. Έχει συνδεθεί άμεσα με την ανάπτυξη της Ηπείρου σε πολύ σοβαρούς τομείς, όπως είναι η υγεία, ο τουρισμός, ο πολιτισμός, η οικονομία, ο αγροδιατροφικός τομέας. Είμαστε σήμερα εδώ γιατί θέλουμε να δηλώσουμε ότι σε μία εποχή που η κυβέρνηση διαρκώς υποβαθμίζει τη δημόσια εκπαίδευση και τα δημόσια πανεπιστήμια, υπενθυμίζω ότι η ευρωπαϊκή επιτροπή πριν από λίγες μέρες μίλησε για αντιμεταρρυθμίσεις στο τομέα της εκπαίδευσης. Eμείς είμαστε στο πλάι της εκπαιδευτικής κοινότητας γιατί το σημαντικό αυτό αποτέλεσμα οφείλεται στο ανθρώπινο δυναμικό, στους καθηγητές, στο ερευνητικό προσωπικό, στα διοικητικά στελέχη και στους φοιτητές. Είμαστε στο πλάι τους, τα αιτήματα τους θα τα στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Παράλληλα θέλω να προσθέσω ότι διεκδικούμε οι δαπάνες για την παιδεία και την κατάρτιση να εξαιρεθούν από τους δημοσιονομικούς περιορισμούς του συμφώνου σταθερότητας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε κίνητρα και να στηρίξουμε τους επιστήμονες να παραμείνουν και με την σειρά τους να στηρίξουν τα περιφερειακά πανεπιστήμια. Ο στόχος όλων μας είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου και για να το πετύχουμε αυτό θα πρέπει να συνδέσουμε τη επιστημονική κοινότητα με τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, γύρω από ένα σχέδιο εθνικό, ένα σχέδιο αναπτυξιακό-κοινωνικό που θα έχει στόχο την ανάπτυξη, την απασχόληση και την αλληλεγγύη.»