Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016

Ευθ. Λέκκας: «Σε φθίνουσα πορεία οι δονήσεις»

Σε δηλώσεις στον Ant1 τόνισε ότι πρέπει να περάσει και η σημερινή μέρα για να υπάρξει καλύτερη εκτίμηση
Φαίνεται ότι ο σεισμός το βράδυ της Κυριακής “ξεκουράστηκε”. Από τα μεσάνυχτα παρατηρείται ύφεση στη μετασεισμική δραστηριότητα, κάτι που εφόσον συνεχιστεί θα επιτρέψει στους σεισμολόγους να χαρακτηρίσουν το σεισμό του Σαββατόβραδου ως τον κύριο.
Κατά τη διάρκεια των ωρών από τα μεσάνυχτα μέχρι τώρα υπήρξαν μόνο 13 σεισμικές δονήσεις, με τις περισσότερες να είναι μέχρι 2,5 R και μόνο οι δύο...
ήταν 3,2 R (17/10 02:16:48) και 3,7 R (17/10 02:21:33). Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο βράδυ υπήρξαν εκατοντάδες σεισμικές δονήσεις κατά πολύ ισχυρότερες.

Το ρήγμα της Ζίτσας, μήκους 25 χιλιομέτρων περίπου, είναι γνωστό στην επιστημονική κοινότητα της χώρας και είχε δώσει σεισμούς μέχρι και έξι Ρίχτερ κατά τον 18ο και τον 19ο αιώνα. Τα τελευταία εκατό χρόνια όμως δεν έχει καταγραφεί κάτι ανάλογο με αυτό που ζούμε από το βράδυ του Σαββάτου.
Όπως εξήγησε ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος οι τέσσερις λόγοι για τους οποίους - ειδικά το πρώτο 24ωρο - οι σεισμολόγοι ήταν πολύ επιφυλακτικοί για τη συνέχεια του φαινομένου ήταν:
- το γεγονός ότι η δόνηση σημειώθηκε κοντά σε αστικό κέντρο όπως της πόλης των Ιωαννίνων
- το ότι η περιοχή αυτή σε ιστορικούς χρόνους, τους προηγούμενους αιώνες, έχει δώσει ισχυρούς σεισμούς μεγέθους έως 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ
- το ότι η περιοχή που διεγέρθηκε είναι αρκετά μεγάλη, μεγαλύτερη από αυτή που δικαιολογείται από έναν σεισμό 5,3 Ρίχτερ.
- το ότι είχαμε μια ανώμαλη γένεση μεγάλων μετασεισμών μετά την πρώτη δόνηση.