Τρίτη 17 Μαΐου 2016

Τι τρέχει με τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ; Ποιοι “σκέφτονται” πολιτική κίνηση ως “αντίποινο” στην επανίδρυση της ΟΝΝΕΔ;

Στη ΔΑΠ-ΤΕΙ το ζήτημα στα Γιάννενα; Τι θέση θα πάρουν Κ. Βλαχόπουλος, Μάκης Λάππας και Π. Γεωργάκης; Η θέση του Χάρη Λαζάνη;
Μεγάλο ενδιαφέρον φαίνεται να αποκτούν οι αυριανές (18 Μαΐου) φοιτητικές εκλογές για τη Νέα Δημοκρατία αφού μέσα στα επόμενα 24ωρα ίσως υπάρξουν κάποιες όχι ασήμαντες εξελίξεις στη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και κατ΄ επέκταση σε τμήμα της ΟΝΝΕΔ.

Μέλη της νεολαίας τα οποία πλέον δεν βρίσκονται στην ίδια γραμμή με τη Συγγρού και την κεντρική διοίκηση της νεολαίας, αφού ως πρώην (και νυν;) “κολλητοί” του Παπαμιμίκου, προερχόμενα κυρίως από σχολές της Βόρειας Ελλάδας και από τα ΤΕΙ  Ιωαννίνων, σκοπεύουν...
σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες να προβούν σε μια πολιτική κίνηση που θα προκαλέσει αναταράξεις. 

Η κίνηση αυτή συνδέεται άμεσα με τις εξελίξεις που θα υπάρξουν στη Νέα Δημοκρατία με την επανίδρυση της ΟΝΝΕΔ. 
Σύμφωνα με πληροφορίες σε αρκετά ΤΕΙ αλλά και σε διάφορες άλλες σχολές, στις αυριανές φοιτητικές εκλογές τα ψηφοδέλτια της ΔΑΠ θα αναφέρονται ως «ΔΑΠ–ΝΔΦΚ – ΑΝΤΙΘΕΤΑ». Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Πως ύστερα από 29 συνεχόμενες πρωτιές για τη ΔΑΠ, αύριο το βράδυ μετά την καταμέτρηση των αποτελεσμάτων κινδυνεύει να είναι 2η δύναμη, καθώς τα συγκεκριμένα ψηφοδέλτια, όπου υπάρχουν, θα προσμετρούνται στην κατηγορία «λοιπά» και όχι στη ΔΑΠ – ΝΔΦΚ.

Στα Γιάννενα
Τοπικά ως “κολλητοί” του σε δυσμένεια πρώην Γραμματέα Ανδ. Παπαμιμίκου φέρεται τμήμα της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, κυρίως από τα ΤΕΙ.
Πρόκειται για τον πρώην υποψήφιο πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Ιωαννίνων Κώστα Βλαχόπουλο και τους άμεσους συνεργάτες του Μάκη Λάππα και Πάνο Γεωργάκη, οι οποίοι ήταν πολύ κοντά στον διαγραφέντα πρώην πρόεδρο της κεντρικής ΟΝΝΕΔ Βασίλη Γεωργιάδη.  
Υπενθυμίζεται ότι ο Κώστας Βλαχόπουλος (που ανήκει τοπικά στη “σφαίρα επιρροής” του πολιτευτή και πρώην προέδρου της ΟΝΝΕΔ Ιωαννίνων Χάρη Λαζάνη) δεν κατάφερε -με τις προσυνεδριακές εξελίξεις στη ΝΔ- να γίνει πρόεδρος στην ΟΝΝΕΔ Ιωαννίνων (έγινε ο Θαν. Μωρόγιαννης), ούτε και να λάβει κάποιο σημαντικό ρόλο που επιζητούσε,.

Οι …επιρροές
Όπως αναφέρουν από την Αθήνα καλά πληροφορημένες περί τα τοπικά εσωκομματικά πηγές της ΝΔ, θεωρείται ότι η τοπική ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΤΕΙ μάλλον …γλυκοκοιτάζει την “αντάρτικη” –από Θεσσαλονίκη μεριά- κίνηση που ακούγεται ότι σιγοβράζει.
Η στάση των τριών (Βλαχόπουλος, Λάππας, Γεωργάκης) συνδυάζεται ή και εξαρτάται από τη στάση του Χάρη Λαζάνη (τοπικά ήταν ο εκπρόσωπος του Βαγ. Μεϊμαράκη), ο οποίος ασκεί σημαντική πολιτική επιρροή πάνω τους. Επίσης επιρροή αλλά σε μικρότερο βαθμό στα 3 στελέχη ασκεί και ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της ΝΟΔΕ Σπύρος Βασιλείου, ο οποίος όμως κινείται ξεκάθαρα στην ορθόδοξη κομματική γραμμή, αν και αυτός υπήρξε υποστηρικτής της υποψηφιότητας του Βαγ. Μεϊμαράκη.
Πρόκειται σαφώς για ένα ερωτηματικό που θα απαντηθεί το επόμενο διάστημα. Ως βέβαιο θεωρείται ότι οι όποιες εξελίξεις πιθανόν να σηματοδοτήσουν και την παραμονή ή όχι του κ. Χάρη Λαζάνη στο τοπικό γαλάζιο ψηφοδέλτιο, κάτι που ο ίδιος επιθυμεί διακαώς, δεν είναι όμως προς το παρόν καθόλου βέβαιο, αν και αποτελεί νέο και αξιόλογο στέλεχος.

Η επιστολή...
Οι φοιτητές αυτοί, που φέρονται ως “νοσταλγοί” του Παπαμιμίκου εξέδωσαν επιστολή, υπό τον τίτλο «Η ΟΝΝΕΔ υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει», στην οποία αναφέρουν τους λόγους της διαφοροποίησής τους.
«Είμαστε Νέες και Νέοι, Δαπίτισσες και Δαπίτες, Οννεδίτισσες και Οννεδίτες από όλη την Ελλάδα που πιστεύουμε στις αρχές του φιλελευθερισμού, στις αξίες της ελεύθερης έκφρασης και της δημιουργικής πρωτοβουλίας... Τα προγράμματα Socrates και Erasmus, η κατάργηση του Ασύλου, τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια, είναι ιδέες και προτάσεις της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και της ΟΝΝΕΔ που πολλές εφαρμόστηκαν», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Ακολούθως παίρνουν θέση για τα γεγονότα της ΟΝΝΕΔ και εξηγούν την κίνησή τους: «Για όλους εμάς η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και η ΟΝΝΕΔ είναι πέρα και πάνω από καταστάσεις, συμφέροντα και πρόσωπα. Η ΟΝΝΕΔ ούτε κλείνει, ούτε διαγράφεται. Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και η ΟΝΝΕΔ συνεχίζουν πάντα πρώτες, πάντα μπροστά... Κανένας δεν μπορεί ούτε να καταργήσει ούτε να διαγράψει την ιστορία, το παρόν και το μέλλον της ΟΝΝΕΔ. Γι’ αυτό και σήμερα, προχωράμε σε ολόκληρη την Ελλάδα, σε μια πολιτική κίνηση ουσίας και συμβολισμού. Η επιλογή μας είναι να μην καταγραφούμε στα συγκεντρωτικά αποτελέσματα της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Η επιλογή μας είναι να καταγραφούμε στα πανελλαδικά συγκεντρωτικά αποτελέσματα ως ΟΝΝΕΔ. Στέλνουμε το μήνυμα ότι η ΟΝΝΕΔ δεν ανήκει σε κανέναν. Υπήρχε, υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει».